Eis: vier jaar cel voor poging doodslag bij pont in Amsterdam

Tegen een 24-jarige man uit Amsterdam is een gevangenisstraf van 4 jaar geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk, wegens een poging doodslag en openlijk geweld. De Amsterdammer zou op 16 oktober 2016 achter het Centraal Station van Amsterdam twee mannen hebben geschopt en geslagen. Ook was hij volgens het OM betrokken bij een vechtpartij in de Warmoesstraat op 29 januari 2017.

Kort na het incident bij het Centraal Station ontstond het beeld dat de geaardheid van de slachtoffers de aanleiding was geweest voor het geweldsincident. Volgens het OM kan dit echter niet worden vastgesteld. Getuigen en ook één van de slachtoffers hebben op de pont het woord ‘homo’ gehoord. Maar er is niet duidelijk geworden tegen wie dit werd geroepen. De slachtoffers zelf hebben niet het idee dat zij in elkaar zijn geslagen vanwege hun seksuele geaardheid.

Ernstig letsel

De slachtoffers waren op hun scooter onderweg van een feest in Amsterdam Noord. Bij het verlaten van de pont achter het centraal station worden ze op hun scooter klemgereden en daarna door drie mannen in elkaar geslagen en afgetuigd. Ze krijgen zelfs harde vuistslagen en trappen als ze op de grond liggen. De beide mannen lopen ernstig letsel op en moeten zich in het ziekenhuis laten behandelen.

Ongeloofwaardig

Camerabeelden van het incident zijn intern bij de politie verspreid en een wijkagent herkent de verdachte aan de vorm van het hoofd, haardracht en lichaamsbouw. Hij heeft de verdachte meerdere malen aangehouden voor diverse feiten. Volgens het OM zijn er meerdere aanwijzingen dat de verdachte op de plaats van het incident was. Zo is onder meer het kentekenplaatje van zijn scooter gevonden en peilt de telefoon van de verdachte op de locatie uit. Het verhaal van de verdachte dat zijn scooter was gestolen, of uitgeleend aan een vriend, vindt het OM ongeloofwaardig.

Vechtpartij

De verdachte zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan openlijk geweld op 29 januari 2017. Twee groepen mannen gaan met elkaar op de vuist in de Warmoesstraat in het centrum van Amsterdam. Ook van dit incident zijn camerabeelden. Hierop is te zien dat de verdachte meerder vuistslagen uitdeelt en trapt in de richting van het hoofd van een slachtoffer dat op de grond ligt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.