Cel en tbs geëist voor gewelddadige verkrachting en beroving

Midden in de nacht en in haar eigen huis werd vorig jaar december een 66-jarige vrouw verkracht en beroofd. Toen ze eindelijk de badkamer uit durfde te komen, waar ze door de man was achtergelaten, waren ruim twee uur verstreken. Tegen een 23-jarige verdachte eiste het Openbaar Ministerie dinsdag drie jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De vrouw zat om 1.00 uur nog te puzzelen toen er werd aangebeld. Omdat er wel eens eerder was aangebeld voor hulp, deed ze open. Maar dit keer stond er een jongeman die vroeg om een glaasje water. Toen ze daar niet voor voelde, duwde hij met kracht de deur open en werkte zich naar binnen.

De man vroeg al meteen om goud en geld, maar dat had mevrouw niet in huis. Daarop sloeg hij zijn arm om haar nek en sleurde haar naar de slaapkamer. Even later moest ze op het toilet verschillende seksuele handelingen verrichten. Tot slot zei hij haar dat ze in de badkamer moest blijven.

De verdachte bleek een man met twee gezichten te zijn, wat de verwarring en angst bij de vrouw nog vergrootte. Het ene moment was hij vriendelijk en beleefd. Het volgende moment gewelddadig, dreigde hij met een vuurwapen of vrienden die buiten zouden wachten. Toen hij haar uiteindelijk achterliet, durfde ze pas na lange tijd uit de badkamer te komen.

Door de verdachte werden onder andere een enkel sieraad, een tablet en e-bike meegenomen. De spullen zijn nooit teruggevonden. Wel lagen bij verdachte in het portiek een fietstas en slot die van het slachtoffer bleken te zijn. Ook is overeenkomstig DNA gevonden.

Verdachte had hiervoor zelf bij de politie een wonderlijke verklaring: hij zou een week eerder met een potje van zijn sperma de straat op zijn gegaan. Daar zou hij het voor 80 euro hebben verkocht aan een jongen van wie hij alleen de voornaam nog weet. Misschien is het zo bij de vrouw gekomen?

Van dat verhaal gelooft de officier van justitie helemaal niets en op zitting had de verdachte ook een andere verklaring: dat hij wel seks heeft gehad met de vrouw, maar zonder dwang. Althans, hij zou niet hebben begrepen dat ze het niet wilde.

De officier van justitie wees nog op het aanzienlijke letsel - krassen en verkleuringen - dat het slachtoffer heeft opgelopen. En de psychische invloed die het misdrijf heeft gehad. Verdachte wilde niet meewerken aan onderzoeken. In 2011 werd wel vastgesteld dat hij in ieder geval een gebrekkige ontwikkeling heeft van de geestesvermogens. Het Openbaar Ministerie eiste daarom drie jaar cel en tbs met dwangverpleging.