Eis: elf jaar cel voor seksuele uitbuiting van zes vrouwen

Elf jaar cel. Dat hoorde een 46-jarige Zoetermeerder vandaag tegen zich eisen voor de Haagse rechtbank. Hij trad jarenlang op als dealer en pooier van zes vrouwen. Door ze afhankelijk te maken of te houden van drugs, kreeg hij ze zover dat zich voor hem ging prostitueren. Eerst liet hij ze een schuld opbouwen en om die af te betalen moesten ze de hoer spelen. Geld zagen ze nooit, wel kregen ze cocaïne of heroïne van hem. En hun schuld werd nooit kleiner …

De zaak kwam aan het rollen toen een van de slachtoffers in 2015 aangifte deed van seksuele uitbuiting. Uit het daarop volgende onderzoek kwamen nog vijf andere slachtoffers naar voren. In alle gevallen gaat het om kwetsbare vrouwen zonder veel familie of vrienden.

De verdachte deed zich voor als hun vriend en verstrekte hen drugs op de pof. Zelf gebruikt hij niet. Wanneer ze bij hem een schuld hadden opgebouwd, zaten ze klem. Ze moesten die dan aflossen door voor hem in de prostitutie te werken. Niet alleen in Zoetermeer, maar ook in Gouda, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Waalwijk. Het geld van de klanten ging rechtstreeks naar verdachte. In ruil voor hun werk verstrekte de man weer drugs. Zo bleef het systeem in stand: de vrouwen bleven afhankelijk van drugs en daarmee van hem. De schuld werd nooit minder en niemand wist hoe groot die eigenlijk was.

Hoe lang de vrouwen voor hem gewerkt hebben, wisselt. Het slachtoffer dat in 2015 aangifte deed, is viereneenhalf jaar door hem misbruikt. Hij had haar identiteitsbewijs afgenomen, kon beschikken over haar bankrekening en pinpas, had een sleutel van haar huis en liet daar ook geregeld andere slachtoffers overnachten. Verder regelde hij de werving van klanten via sekssites en verbleef dagelijks uren in haar huis om de boel in de gaten te houden.

Ook dwong hij haar om in te stemmen met de wensen van de klanten, bijvoorbeeld om seks te hebben zonder condoom. Verder sloeg hij haar en dreigde ‘gekke mensen’ op haar af te sturen als ze niet zou doen wat hij wilde. Het geld moest zij meteen aan hem afstaan. In ruil daarvoor kregen ze cocaïne. Eens in de week deed hij boodschappen voor haar, maar alleen het hoognodige.

Behalve van seksuele uitbuiting wordt de man ook verdacht van het vervaardigen van kinderporno. Hij heeft zich laten pijpen door een 16-jarig meisje en daarvan foto’s gemaakt en bewaard. Verder staat handel en bezit van cocaïne en heroïne op de tenlastelegging en het voorhanden hebben van een vuurwapen. Dat is in 2016 – toen hij werd aangehouden – aangetroffen in zijn woning.

Volgens de officier van justitie zijn de strafbare feiten wettig en overtuigend bewezen, met name op basis van de samenhangende verklaringen van de slachtoffers. Zij neemt het de man zeer kwalijk dat hij alleen voor eigen gewin dit zijn slachtoffers heeft aangedaan. Zij eiste dan ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van elf jaar. Ook vindt zij dat hij zijn slachtoffers ongeveer 330.000 euro moet betalen als schadevergoeding.