OM eist 5 jaar cel voor onder meer verkrachting in Alphen aan den Rijn.

Een 32-jarige Leidenaar hoorde vandaag voor de Haagse rechtbank 5 jaar cel en TBS met voorwaarden tegen zich eisen. Hij wordt er onder meer van verdacht in de vroege ochtend van 19 mei 2016 een 60-jarige vrouw in haar woning in Alphen aan den Rijn te hebben verkracht.

Om 3.00 uur ’s nachts werd bij het slachtoffer langdurig aangebeld. Toen zij uiteindelijk de deur opendeed, drong de verdachte de woning binnen. Urenlang bleef hij in haar woning waar hij het slachtoffer meermalen verkrachtte. Vervolgens dwong hij haar mee naar verschillende pinautomaten om daar geld voor hem op te nemen. Pas rond 7.30 uur liet hij de vrouw gaan. Zij vluchtte een slagerij in waar de politie werd gebeld.

De opsporing ging meteen van start. De man werd ’s middags gezien door een agent die hem vergeefs probeerde aan te houden. Op zijn vlucht drong de verdachte een andere woning binnen, dit keer van een 93-jarige vrouw die hij duwde waardoor zij op de grond viel. Drie mensen uit de buurt hoorden rumoer en kwamen daarop af. Ook twee van hen werden mishandeld. Uiteindelijk kon de gealarmeerde politie de verdachte in de buurt aanhouden.

De officier van justitie legt de verdachte in de zaak rond het 60-jarige slachtoffer – behalve verkrachting – ook diefstal met geweld en vrijheidsberoving ten laste. Verder het bespugen van de agent die hem als eerste probeerde aan te houden en mishandeling van de 93-jarige vrouw en van de twee buurtbewoners die haar wilden helpen. Daarnaast wordt hij verdacht van eerder gepleegde feiten: medeplichtigheid bij van het hebben van een hennepplantage in 2015, potlood venten in een woning op 25 december 2015, mishandeling van zijn ex-vriendin op 26 april 2016, diefstal met geweld van de telefoon van zijn moeder op 18 mei 2016, alles te Alphen.

Volgens de officier van justitie is er voor al deze feiten wettig en overtuigend bewijs. De verdachte bekent ook de feiten die zich op 19 mei 2016 hebben voorgedaan. De verdachte stelt dat hij die onder invloed van verdovende middelen – waaraan hij verslaafd is -  heeft begaan.

De officier van justitie betoogde op de zitting dat de verdachte op 19 mei 2016 ‘in een relatief kort tijdsbestek een spoor van ellende door Alphen heeft getrokken’ met als zwaarste feit een brute verkrachting, nota bene in woning, normaal gesproken iemands veilige omgeving.

Het OM eist 5 jaar cel in combinatie met TBS onder voorwaarden. Dat betekent dat de verdachte zich na het uitzitten van zijn straf moet laten behandelen voor zijn verslaving ter voorkoming van recidive. Doet hij dat niet, dan wordt hij gedwongen opgenomen in een TBS-kliniek. Volgens de wet kan naast TBS met voorwaarden geen hogere bijkomende gevangenisstraf worden geëist dan 5 jaar.