In hoger beroep celstraffen geëist wegens gewelddadige confrontatie Ajax- en PEC-Zwolle-supporters
De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep celstraffen van vier maanden (waarvan in twee gevallen met één maand voorwaardelijk) geëist tegen vijf verdachten van voetbalgerelateerde rellen in Zwolle in november 2014.
De verdachten zijn allen Ajax-supporters en zijn midden in de nacht van 8 op 9 november 2014 aangehouden na de wedstrijd PEC Zwolle – FC Groningen in een afgelegen fietstunnel in Zwolle waar een geplande gewelddadige confrontatie met PEC Zwolle-supporters plaatsvond. Beide groepen gingen elkaar te lijf met allerhande slagwapens waaronder stokken, metalen pijpen, stenen en glaswerk. Dat weekend was er geen wedstrijd van Ajax in Zwolle. “Het ging duidelijk om een afgesproken confrontatie want de Ajax-supporters hadden in het geheel niets te zoeken in Zwolle in de bewuste nacht. Hun club speelde pas de volgende dag in Leeuwarden tegen Cambuur.”
De verdachten werden allen vrijgesproken na eisen van enkele maanden celstraf waarvan een maand voorwaardelijk. De rechtbank kwam tot vrijspraak omdat niet vastgesteld kon worden wat de precieze rol van de verdachte bij de gewelddadige confrontatie was geweest. Het OM was het met deze vrijspraken niet eens en ging in hoger beroep.
Gezien de jurisprudentie is de conclusie van de rechtbank onjuist, zo betoogde de advocaat-generaal. “Het dossier biedt voldoende bewijs om vast te stellen dat alle vijf verdachten deel uitmaakten van de groep Ajax-hooligans die dreigend en met versnelde pas af is gelopen op de groep PEC-hooligans. Dat is een voldoende en wezenlijke bijdrage aan het gepleegde openlijke geweld. De motivering van de rechtbank is in strijd met de heersende jurisprudentie en de rechtbank heeft te zware criteria aangelegd bij het bepalen of de verdachten een bijdrage aan het genoemde geweld hebben geleverd.”
De feiten kunnen dan ook worden bewezen en (deels) onvoorwaardelijke celstraffen zijn hier op zijn plaats, aldus de advocaat-generaal. "Dit soort confrontaties hebben in het geheel niets met voetbal of voetbalwedstrijden te maken hebben. Er is extreem veel geweld gebruikt en er is sprake geweest van een zeer ernstige verstoring van de openbare orde, die een grote impact had op het veiligheidsgevoel van de ‘gewone burger’. Dit soort confrontaties zijn bijzonder slecht voor de naam van het betaalde voetbal en de betreffende clubs. De bij deze confrontaties betrokken personen zijn daarom ook niet te beschouwen als ‘supporters’, maar puur als criminele hooligans, die in voetbal alleen maar een aanleiding zien om geweld te plegen. De politie en het OM treden hard op tegen dit soort figuren.”
In drie gevallen is de eis in hoger beroep hoger dan die van de officier van justitie vanwege recidive na de strafbare feiten in Zwolle.
Uitspraak over twee weken.