Onvoorzichtig inhalen heeft grote gevolgen
In april vorig jaar stonden agenten aan de deur bij een gezin in Woerden. Hun dochter, pas 14 jaar oud, was op weg van school aangereden door een bus en overleden. Met een korte tik veranderde het leven voorgoed, ook voor de buschauffeur. Toch vind het Openbaar Ministerie dat zij een straf moet krijgen.
Het slachtoffer fietste die middag kort na 13.00 uur door Gouda van school naar huis samen met een vriendinnetje. Ze reden keurig naast elkaar, op de fietsstrook die met witte strepen was gemarkeerd op de rijbaan. De buschauffeur had gewacht tot twee andere fietssters de meiden hadden ingehaald. Maar toen die voorbij waren, dacht ze dat ook zij wel kon passeren.
Juist op dit punt was de weg smaller: de rijbanen waren gescheiden door een verhoging midden op de weg. Bij het inhalen tikte de buitenspiegel van de bus het stuur van het meisje aan, dat daardoor viel en onder de bus belandde.
Volgens het Openbaar Ministerie wilde de chauffeur de twee fietssters inhalen op een plek die daarvoor niet geschikt was. De weg was er veel te smal. Ook een vrouw die voor in de bus zat dacht bij het inhalen nog: 'Die zit er dicht op'. Er was te weinig ruimte en door de verhoging geen mogelijkheid voor de bus om verder uit te wijken.
Verder vindt het Openbaar Ministerie dat juist van deze verdachte als beroepschauffeur een grotere mate van alertheid mag worden verwacht. Het is een grote verantwoordelijkheid om met een lang en breed voertuig veilig over drukke wegen te rijden. 'Als ze een paar seconden had gewacht,' stelde de officier van justitie op zitting, 'dan had ze voorbij de verhoging het tweetal veilig kunnen inhalen.'
Het Openbaar Ministerie verwijt de vrouw dat ze aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. 'Het was onverantwoord om daar in te halen,' aldus de officier van justitie, 'en door dat toch te doen heeft verdachte een grote en onnodige inschattingsfout gemaakt. Dat heeft, weliswaar ongewild, geleid tot dit ongeval met als tragisch gevolg dat een 14-jarige meisje is overleden.'
De richtlijnen voor dergelijke feiten hanteren als uitgangspunt een werkstraf van 240 uur. Die heeft het Openbaar Ministerie ook geƫist, in combinatie met een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 15 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.