Dronken doorrijden ondanks waarschuwing: OM eist 30 maanden cel
Na een avond stevig drinken nog even met de auto naar de stad, om verder te drinken. Het leidde in februari tot een ongeluk waarbij twee inzittenden om het leven kwamen. Tegen de beschonken bestuurder eiste het Openbaar Ministerie vandaag 30 maanden cel.
De 29-jarige bestuurder werkte en verbleef op het vakantiepark waar het ongeluk die avond gebeurde. Hij herinnert zich nog dat hij op een vrije avond met collega's aan het drinken was in een van de huisjes. Verder niets meer. Zijn eerstvolgende herinnering: 'Hoe ik aan het verdrinken ben in de auto. Dat ik uit het water word gehaald. En daarna dat de politie naar mij toe kwam in het ziekenhuis.'
Vier mannen stappen die avond in de auto. Alle vier hebben gedronken, maar één van hen is kennelijk nog scherp genoeg om op te merken dat het onverantwoord is:
'Hij reed naar mijn mening te snel en een beetje gevaarlijk. Al bij de eerste bocht haalde hij die bijna niet. Ik waarschuwde en wees hem erop waarmee hij bezig was, maar hij ging sneller rijden. Terwijl de weg daar smal is en er meerdere bomen staan. Ik was bang dat er iets zou gebeuren en vroeg hem te stoppen. Hij remde een beetje af, maar stopte niet helemaal. Toen opende ik de deur en sprong uit de auto.'
Deze man heeft de rit overleefd. De twee anderen niet. In een bocht naar links raakte de bestuurder rechtdoor van de weg en belandde in het water. Hoe hij zelf uit de auto is gekomen, weet hij niet meer. Maar kennelijk konden zijn collega's de deuren niet meer open krijgen, zaten ze vast in de modder. Duikers van de brandweer hebben ze uit de auto gehaald, waarop ze in kritieke toestand naar het ziekenhuis zijn gebracht. Daar zijn ze overleden.
Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, is niet vast komen te staan. Duidelijk is wel dat de korte rit van het huisje naar het water al niet vlekkeloos verliep, er zijn in de berm meerdere bandensporen teruggevonden. Verdachte verklaart dat hij die avond wodka en bier had gedronken. Hij had 1,77 promille alcohol in zijn bloed. Rijden onder invloed is strafbaar vanaf 0,5 promille.
De officier van justitie neemt het verdachte niet alleen ernstig kwalijk dat hij met alcohol op is gaan rijden, maar ook dat hij de waarschuwing van zijn collega heeft genegeerd. 'Ook nadat zijn collega de auto had verlaten, is hij doorgereden zonder zijn rijstijl aan te passen. Dat kan hem in het bijzonder worden aangerekend. Het had duidelijk moeten zijn dat zijn gedrag onverantwoord en levensgevaarlijk was.'
Het Openbaar Ministerie is van oordeel dat sprake is van grove of ernstige schuld. Verder houdt het OM rekening met het feit dat niet één maar twee slachtoffers zijn overleden. In het voordeel van verdachte weegt mee dat hij er blijk van geeft dat het ongeluk ook hem zeer heeft aangegrepen en dat hij contact heeft gezocht met de nabestaanden.