OM eist negen maanden cel voor inrijden op motoragent te Delft

Doorrijden bij een verkeerscontrole en vervolgens de motoragent die de achtervolging inzette, proberen van de weg te rijden. Dat zijn de belangrijkste feiten waaraan een 29-jarige Amsterdammer zich volgens het OM op 20 april van dit jaar te Delft schuldig heeft gemaakt. De officier van justitie eiste tegen de man negen maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk) en vijftien maanden ontzegging van de rijbevoegdheid.

Tijdens een verkeerscontrole negeerde de man een stopteken van de politie en ging er in de auto vandoor. Een agent op een motorfiets ging daarop achter hem aan. De motoragent ging naast de auto van de verdachte rijden, maakte oogcontact met de bestuurder en gaf een stopteken. De man negeerde dit stopteken opnieuw en stuurde vervolgens zijn auto in de richting van de motoragent. Die kon een botsing alleen voorkomen door snel meters uit te wijken en vol in de remmen te knijpen. Uiteindelijk werd de verdachte door een politieauto klemgereden en aangehouden. In de wagen van verdachte werd inbrekersgereedschap aangetroffen en ook bleek de man onder invloed van drugs.

Op het moment dat de verdachte de motoragent van de weg probeerde te rijden, reed die laatste zo’n 80, 90 kilometer per uur. Was het tot een botsing gekomen, dan had het voor de agent hoogstwaarschijnlijk ernstige gevolgen gehad. Het OM heeft de verdachte dan ook voor de rechter gebracht op verdenking van poging doodslag dan wel poging zware mishandeling.

De officier van justitie maakt zich grote zorgen over de man. Gezien zijn uitgebreide strafblad vreest zij voor herhaling. Daarnaast gebruikt hij drugs en heeft hij psychische problemen. De man heeft niet willen meewerken aan onderzoeken door een psycholoog en een psychiater, zodat de man volledig toerekeningsvatbaar moet worden geacht. Wel adviseert de reclassering behandeling.

Daarom eiste de officier ook dat er gedurende een proeftijd van twee jaar reclasseringstoezicht is met een behandelverplichting en de mogelijkheid van een kortdurende klinische opname.