Jaar en een maand cel geëist voor wangedrag rond Amsterdamsestraatweg

Een 23-jarige Utrechter moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een jaar en een maand de cel in, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Daarna zou hij voor een jaar zijn rijbewijs in moeten leveren. De man wordt ervan verdacht in november vorig jaar al autorijdend op en rond de Amsterdamsestraatweg in Utrecht een reeks overtredingen en misdrijven te hebben gepleegd. De officier van justitie acht onder andere poging zware mishandeling bewezen.

Op de bewuste donderdagmiddag gaf een surveillerende agent de verdachte die in een auto op de 1e Daalsedijk reed een stopteken. In plaats van te stoppen, gaf de man echter extra gas, waarna de agent zichzelf ternauwernood in veiligheid wist te brengen door voor het voertuig weg te springen. Nadat verdachte met hoge snelheid weg reed, raakte hij een passerende auto in de flank. Een inzittende van dit voertuig liep daarbij verwondingen op. Pas vlak voor de Daalsetunnel zette de verdachte zijn auto stil. Vlak daarvoor negeerde hij nog met hoge snelheid een rood verkeerslicht.  Na een worsteling wisten agenten de man aan te houden.

Het Openbaar Ministerie ziet het inrijden op de agent op de 1e Daalsedijk als een poging tot zware mishandeling. “De verdachte heeft bewust gas gegeven en nam daarmee het risico ernstig letsel te veroorzaken”, aldus de officier van justitie. Daarnaast is verdachte ten laste gelegd dat hij gevaar op de weg heeft veroorzaakt, heeft doorgereden na een aanrijding en dat hij zich verzet heeft tegen zijn aanhouding.

Aanvullend op de celstraf eist de officier van justitie dat de verdachte onder toezicht van de reclassering de nodige begeleiding accepteert om zijn leven weer op de rails te krijgen. Ook moet hij een voorwaardelijke taakstraf van dertig dagen voor een eerdere veroordeling alsnog uitvoeren.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.