Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt uw voertuig gecontroleerd op veiligheid en eisen voor het milieu. De APK is een verplichte keuring in heel Europa.
APK
De eigenaar / kentekenhouder is verantwoordelijk dat het voertuig op tijd wordt gekeurd. Op de website van RDW staat wanneer en hoe vaak uw voertuig voor de APK moet worden gekeurd. Zie RDW APK keuring
Wordt er (tijdelijk) niet meer met een voertuig gereden? Dan kunt u het voertuig bij de RDW laten schorsen. Tijdens de schorsing geldt de APK-plicht niet. Zie RDW Schorsen voertuig
Vraag en antwoord APK
Elk voertuig heeft een voertuig identificatienummer (VIN). Dit nummer geeft het voertuig een unieke identiteit. Het wordt ook wel ‘de vingerafdruk’ genoemd. Andere namen voor het VIN zijn: chassisnummer en framenummer.
Heeft het voertuig een RDW-keuring gehad voordat het werd ingevoerd? Dit was voor de identificatie. Dit is niet hetzelfde als een APK-keuring.
Staat het voertuig in Nederland op de openbare weg? Dan moet het weer aan alle verplichtingen voldoen. Dus ook aan de keuringsplicht.
U mag alleen met een geschorst voertuig op de openbare weg, op de dag van de keuringsafspraak. Dit moet dan via de kortste route. Meer informatie vindt u op de website van RDW APK keuren tijdens schorsing
LET OP: Als u in beroep gaat, moet u het voertuig nog steeds op tijd laten keuren of laten schorsen. Zolang het voertuig niet gekeurd of geschorst is, kunnen meer beschikkingen volgen.
Bij een ongeval kan de politie het kentekenbewijs innemen. Dit gebeurt als het voertuig niet meer voldoet aan de technische eisen voor gebruik op de weg.
Als dit bewijs is ingenomen, hebt u nog steeds de verplichtingen die bij uw voertuig horen. U kunt dan het kenteken schorsen bij de RDW of aangeven dat het voertuig gesloopt wordt.
Is uw voertuig op de datum van de controle die op de beschikking staat wel APK-goedgekeurd? Dan is de boete niet terecht. U kunt daartegen in beroep gaan. Voeg een kopie van het APK-keuringsbewijs aan uw beroep toe.
LET OP: Een rekening van de garage is niet voldoende.
Een voertuig waarvoor een kenteken is afgegeven moet altijd
verzekerd zijn én voldoen aan de keuringsplicht;
òf geschorst zijn.
Als uw voertuig niet geschorst is, kunt u boetes krijgen voor onverzekerd rijden en/of niet APK-gekeurd.
U kunt het voertuig laten schorsen als u het langere tijd niet gebruikt. Het mag dan niet op de openbare weg staan. Meer informatie vindt u op de site van de RDW schorsen van uw voertuig
LET OP: Gaat u in beroep omdat u het niet eens bent met de boete? Dan bent u nog steeds verplicht het voertuig op tijd te verzekeren en te keuren, òf te schorsen. U kunt meer beschikkingen krijgen zo lang uw voertuig niet verzekerd, gekeurd of geschorst is
Loopt de schorsing van uw voertuig af? Dan moet het weer direct aan alle verplichtingen voldoen. Dus ook aan de APK én verzekeringsplicht.
U hoeft het voertuig niet uit de schorsing te halen voor de keuring. Om de keuring uit te voeren, mag u met uw voertuig tijdens de schorsing via de kortste route naar een APK-keuringsinstantie rijden. Dit mag alleen op het tijdstip dat u de afspraak heeft. U moet dan kunnen bewijzen dat u op dat moment een afspraak heeft en bij welke garage. Daarnaast moet het voertuig op die dag WA-verzekerd zijn.
LET OP: Als u in beroep gaat, moet u nog steeds het voertuig op tijd laten keuren of laten schorsen. Zolang het voertuig niet gekeurd of geschorst is, kunnen meer beschikkingen volgen.
Verzekering en kenteken
Voertuigen die een kenteken hebben, moeten verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid. Dit is geregeld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).
Rijdt u onverzekerd? Dan bent u strafbaar en kunt u een boete krijgen. U loopt ook grote financiële risico's. Een groot ongeval leidt namelijk al snel tot grote financiële claims.
Staat uw auto voor lange tijd niet op de openbare weg? Dan moet u toch verzekerd zijn. Wilt u dit niet, dan kunt u uw kenteken bij de RDW laten schorsen. Tijdens de schorsing geldt de verzekeringsplicht niet. U mag dan uiteraard niet meer rijden tot tot het kenteken weer geactiveerd is. Zie RDW Schorsen voertuig
Ik ontving een boete voor onverzekerd rijden, maar mijn voertuig was wel verzekerd. Wat kan ik doen?
Is uw voertuig op de datum van de controle die op de beschikking staat wel verzekerd? Dan is de boete onterecht opgelegd. U kunt daartegen in beroep gaan.
Voeg een "verklaring ingevolge artikel 34 van de WAM" aan uw beroep toe. Dit is een verklaring van uw verzekeringsmaatschappij dat uw voertuig op de datum van de registercontrole wel verzekerd was. U kunt deze verklaring opvragen bij uw verzekeringsmaatschappij. Een kopie van de polis of de groene kaart is niet voldoende.
Bent u door de politie staande gehouden en bekeurd voor niet-verzekerd rijden? Dan krijgt u van het CJIB een strafbeschikking per post. Daartegen kunt u in verzet gaan.
Is uw motorvoertuig wél verzekerd? Dan heeft de verzekeringsmaatschappij uw voertuig mogelijk niet aangemeld bij de RDW. Vraag in dat geval naar een zogeheten "verklaring ingevolge artikel 34 van de WAM" bij uw verzekeringsmaatschappij. Uit deze verklaring blijkt dat uw voertuig op de dag van de staande houding wel verzekerd was.
De RDW vergelijkt dagelijks met registercontroles of voor kentekens ook een verzekering is afgesloten.
Als uit deze vergelijking blijkt dat het voertuig niet verzekerd is, dan verstuurt de RDW hierover een brief. U krijgt de gelegenheid aan te tonen dat uw voertuig wél verzekerd was. Deze situatie kan zich voordoen als de verzekeraar een afgesloten verzekering niet tijdig meldt bij de RDW.
Om aan te tonen dat uw voertuig wel verzekerd is kunt u bij de verzekeringsmaatschappij een zogeheten "verklaring ingevolge artikel 34 van de WAM" opvragen. Neem dus direct contact met hen op.
Was uw voertuig inderdaad niet verzekerd? Dan ontvangt u een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).
Nee. De RDW heeft geconstateerd dat uw voertuig als 'niet verzekerd' in het kentekenregister staat. Zij hebben u hierover een brief gestuurd.
U krijgt zes weken om aan te tonen dat uw voertuig op dat moment wel verzekerd was. Kunt u dit niet aantonen? Dan krijgt u een beschikking met een boete voor onverzekerd rijden.
Deze zes weken is dus niet de periode waarin u het voertuig alsnog kunt verzekeren om daarmee een boete te voorkomen.
De RDW voert registervergelijkingen uit. Heeft uw voertuig wel een kenteken maar is het volgens de RDW niet verzekerd? Dan meldt de RDW u per brief dat dit geconstateerd is. Laat u vervolgens de RDW niet weten dat het voertuig op de dag van de controle verzekerd was? Dat krijgt een beschikking van het CJIB thuisgestuurd.
U kunt daarna eventueel nog in beroep gaan tegen de boete bij Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. De boete wordt vernietigd als u alsnog aan kunt tonen dat uw voertuig toch verzekerd was.
Dit doet u met een verklaring die uw kunt krijgen bij de verzekeraar van uw voertuig: de zogeheten "verklaring ingevolge artikel 34 van de WAM".
Ja, tenzij u het kenteken laat schorsen.
De RDW controleert periodiek of uw voertuig WA-verzekerd is. Dit gebeurt met een computer die daarvoor een bestand met de gegevens van de verzekeraars met het kentekenregister van de RDW vergelijkt.
Dus ook als uw auto niet op de weg staat, kunt u een boete krijgen.
Ook voor aanhangwagens geldt de verplichte aansprakelijkheidsverzekering. In Nederland is het zo geregeld dat de aanhanger automatisch onder de verzekering van het trekkende voertuig valt.
Regelmatig controles
De RDW controleert periodiek op de naleving van de APK- en verzekeringsplicht. Heeft uw auto geen verzekering of geldige APK? Dat wordt dit doorgegeven aan het CJIB. De kentekenhouder krijgt dan een beschikking thuis.
Ook de politie kan bij staande houding bekeuren als een voertuig onverzekerd is of geen geldige APK heeft.