Liquidatieproces Eris van start
Vandaag is de inhoudelijke behandeling begonnen van het onderzoek Eris. Eris is een van de omvangrijkste liquidatieonderzoeken in Nederland. Het omvat 17 deelonderzoeken, 13 daarvan draaien om liquidaties of uitlokking dan wel voorbereiding daarvan. Het Openbaar Ministerie brengt 21 verdachten voor de rechter. Zij zouden (op vier van hen na) ook een criminele organisatie hebben gevormd, gericht op het doodschieten van mensen voor geld.
In het Eris-proces staan onder anderen kopstukken en leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh terecht. Een van de oud-leden verklaart als kroongetuige over heftige en ontwrichtende (levens)delicten en over een criminele organisatie.
De president van Caloh Wagoh zou opdrachten voor liquidaties hebben aangenomen. Hij zette het werk vervolgens uit bij verschillende moordcommando's, waarvoor hij onder meer putte uit het netwerk van zijn motorclub. Maar ook mensen van buiten de club werden betrokken.
Het proces Eris in 1,5 minuut:
(Tekst gaat door onder de video)
Maandag begint hier, in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam de inhoudelijke behandeling van het onderzoek Eris. In het Eris-proces staan onder anderen kopstukken en leden van motorclub Caloh Wagoh terecht.
Een van hen verklaart als kroongetuige over heftige en ontwrichtende (levens)delicten en over een criminele organisatie.
De president van de motorclub zou opdrachten voor liquidaties hebben aangenomen en zette het werk vervolgens uit bij moordcommando's, waarvan hij er een aantal zou hebben kunnen aansturen.
Slachtoffers werden midden op straat doodgeschoten, bijvoorbeeld op de parkeerplaats van een station.
Of er nu mensen in de buurt waren of niet, er werd geschoten.
Desnoods met het risico dat omstanders geraakt werden.
Ook groot gevaar toen een leegstaand huis beschoten moest worden.
Eén kogel eindigde bij de buren in de veranda.
Een dag eerder vergisten de daders zich en stonden ze voor de deur bij een gezin met jonge kinderen.
Een geluk voor hen: de raketwerper die toen gebruikt moest worden, deed het niet.
Dankzij de verklaringen van de kroongetuige, maar ook dankzij aangetroffen chats tussen de verdachten konden de afgelopen jaren afgesloten moordonderzoeken worden heropend.
Er kwam inzicht in zaken die tot dan toe onverklaarbaar en onopgelost bleven.
Het dossier telt inmiddels ruim 50.000 pagina's.
Eris is daarmee een van de omvangrijkste liquidatieonderzoeken in Nederland.
Het omvat 17 deelonderzoeken.
13 daarvan gaan over liquidaties of de uitlokking of voorbereiding daarvan.
Het Openbaar Ministerie brengt 21 verdachten voor de rechter.
De rechtbank zal het onderzoek Eris behandelen vanaf 30 augustus, tot en met april volgend jaar.
Afgesloten onderzoeken heropend
Afgesloten moordonderzoeken konden door verklaringen van de kroongetuige worden heropend. De verklaringen gaven inzicht in zaken die tot dan toe onverklaarbaar en onopgelost bleven. Langzaam ontstond het beeld van een koelbloedige criminele organisatie die voor geld mensen vermoordde.
De verdachten wisselden versleutelde berichten uit via zogenoemde PGP-telefoons. Een van hen maakte echter met een ander toestel weer foto's en filmpjes van die geheime gesprekken. Daarvan is een grote hoeveelheid teruggevonden op harde schijven bij hem thuis. Ook dit leidde ertoe dat weer zaken konden worden heropend of nieuwe onderzoeken gestart.
Bewijs tegen president
De president van de motorclub is verdachte in dertien deelonderzoeken. Het Openbaar Ministerie heeft maandag in de rechtszaal aangekondigd dat er voor hem in vier van die zaken op dit moment onvoldoende bewijs is om te komen tot voorbereidingshandelingen voor die liquidaties. Deze zaken leveren volgens het OM nog wel bewijs voor de criminele organisatie.
In de overige negen zaken is het bewijs er naar oordeel van het OM wel.
Planning
Het inmiddels ruim 50.000 pagina's tellende dossier zal in de maanden augustus 2021 tot en met april 2022 worden behandeld door de rechtbank. De planning welk deelonderzoek op welke dag(en) wordt behandeld is te vinden op Rechtspraak.nl.
Journalisten kunnen met vragen over het Eris-proces terecht bij het OM Den Haag.