Op 25 februari 2005 wordt op Schiphol de grootste diamantroof in de Nederlandse geschiedenis gepleegd. De overvallers dreigden op het beveiligde deel van de luchthaven met vuurwapens en maakten voor bijna €75 miljoen aan diamanten buit. In eerste aanleg eiste het OM celstraffen tot 9 jaar, de rechtbank legde straffen tot 7 jaar op. De verdachten tekenden hoger beroep aan tegen hun veroordelingen. Op 5 november 2021 eist de advocaat-generaal, de aanklager in hoger beroep van het OM, gevangenisstraffen tot 8,5 jaar.
Tijdlijn strafzaak Diamantroof Schiphol
-
Februari 2005 - nu
-
Op deze dag wordt een bedrijfsauto gestolen van het beveiligde terrein van de luchthaven Schiphol. De twee inzittenden worden aangesproken door een oplettende luchthavenmedewerker en gaan er vandoor.
-
Op 25 februari 2005 wordt er op Schiphol een bedrijfsauto gestolen. De dieven rijden gekleed in bedrijfskleding van het luchthavenpersoneel naar de plek waar een waardetransportauto staat om diamenten in te laden in een vliegtuig. De overvallers grijpen hun kans en bedreigen het personeel met vuurwapens. Nog geen vijf minuten later rijden ze tot verbazing van het overvallen personeel weg met de waardetransportauto, met daarin diamenten ter waarde van 65 miljoen euro.
-
Vier verdachten worden eind 2005 en begin 2006 aangehouden op verdenking van het plegen van de roof. Zij worden uiteindelijk vrijgelaten en de zaak wordt niet aan de rechter voorgelegd wegens gebrek aan bewijs.
-
In 2013 start het onderzoek weer. E.P. (eerder al verdachte in de zaak) zit op 13 juni 2013 in de auto met een vriend en vertelt onverwachts over de diamantroof.
-
In januari 2014 komt er informatie binnen van het Team Criminele Inlichtingen (TCI). De namen van twee mannen die op de luchthaven werken, worden genoemd. Per persoon zouden zij zijn beloond met 1 miljoen euro. Onderzoek wijst vervolgens uit dat er vanaf 2005 forse contante stortingen op hun rekening zijn gedaan. De twee mannen worden afgeluisterd en blijken contact te hebben met twee andere verdachten.
-
In januari 2017 worden de verdachten aangehouden na een undercovertraject.
-
Het intensieve onderzoek is volledig afgerond en daarom kan de zaak inhoudelijk behandeld worden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het gaat in totaal om elf verdachten die zich voor de rechter moeten verantwoorden.
Zes van hen worden verdacht van betrokkenheid bij de diamantroof op 25 februair 2005 en/of een poging daartoe op 10 februari 2005. Het gaat om diefstal met geweld in vereniging en een poging daartoe. De verdachten zijn twee mannen van 44, een van 45, een van 46 en twee van 54 jaar. De overige verdachten zijn drie mannen, zij worden verdacht van heling, en twee vrouwen die verdacht worden van witwassen.
-
De officieren van justitie eisen tot 9 jaar gevangenisstraf tegen de eerste (zes) verdachten.
Strafeisen verdachten betrokken bij diamantroof Verdachte Eis E.H.V. (54 jaar) 9 jaar gevangenisstraf M.D. (44 jaar) 7,5 jaar gevangenisstraf E.P. (54 jaar) 3 jaar gevangenisstraf R.N. (44 jaar) 5 jaar gevangenisstraf R.T. (45 jaar) 5 jaar gevangenisstraf S.van M. (46 jaar) 3 jaar gevangenisstraf -
De rechtbank Noord-Holland heeft op 28 januari 2019 drie mannen (de 54-jarige H.V., de 44-jarige D. en de 44-jarige N.) veroordeeld voor het medeplegen van een gewapende overval op Schiphol bijna 14 jaar geleden op 25 februari 2005, waarbij een zending met diamanten en sieraden is weggenomen met een waarde van ruim 72 miljoen dollar.
-
In hoger beroep heeft de advocaat-generaal tegen de zes verdachten de volgende gevangenisstraffen geëist: 8,5 jaar, 7 jaar, 40 maanden, 55 maanden, 55 maanden en twee maanden. Die laatste eis is tegen een verdachte voor wie vrijspraak is gevraagd voor de betrokkenheid bij de overval, maar wel veroordeling voor bezit van een ploertendoder en flitspoeder.
-