Tot ruim 14 jaar gevangenisstraf geëist tegen leden van internationale drugsorganisatie

Het grootschalige en internationale karakter, de lange duur, de ontwrichtende werking op maatschappij en milieu: vandaag stond het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Brabant uitgebreid stil bij een criminele organisatie die zich schuldig zou hebben gemaakt aan de productie van synthetische drugs. In deze zaak worden zestien verdachten vervolgd. Vandaag eiste het OM jarenlange celstraffen tegen de verdachten.

Het onderzoek komt op gang nadat in november 2020 informatie bij de politie binnenkomt dat meerdere personen in de Brabantse onderwereld zich zouden bezighouden met onder meer de productie van synthetische drugs. Het zou gaan om de productie van amfetamine, metamfetamine en MDMA. Tijdens het onderzoek, dat ongeveer twee jaar duurt, komt een groot aantal verdachten in beeld. In soms wisselende samenstellingen zouden de mannen zich bezighouden met het produceren van synthetische drugs en alles wat daarbij kwam kijken. Een groot aantal productielabs wordt in de loop van het onderzoek opgerold. In Peer (België) en Oeffelt worden bovendien in aanbouw zijnde productielabs ontdekt.

Grootschalig en internationaal

Uit het onderzoek komt volgens het OM een beeld naar voren van een criminele organisatie die internationaal en op grootschalige wijze opereert. Maar liefst 8 labs draaiden bijna 2,5 jaar. Er waren duizenden liters en kilo’s drugs aanwezig, goed voor vele miljoenen xtc-pillen. Grondstoffen werden uit het buitenland gehaald en grote hoeveelheden drugsafval werden in de natuur gedumpt. Aan de productie komt een einde als de politie op 17 en 18 oktober 2022 op ongeveer vijftig locaties zoekingen verricht. De eerste negen verdachten worden in die periode gearresteerd. Later worden ook de overige verdachten opgepakt. De recherche verzamelt in het onderzoek een keur aan bewijs, onder meer uit gekraakte chatgesprekken, afgeluisterde telefoongesprekken en observaties.

Professionele organisatie

Naar oordeel van het OM gaat het hier om een strak geleide criminele organisatie met een duidelijke rolverdeling tussen de verdachten. De officier van justitie: ‘De leek zal zien dat sprake is van een duidelijke hiërarchie en taakverdeling. De door de verschillende verdachten beklede functies zouden zo kunnen worden teruggevonden in een functiehuis van een commercieel bedrijf. De verschillende functies zoals die in een legaal bedrijf worden gezien, zijn ook bij dit bedrijf aanwezig: een algemeen directeur, een directeur bedrijfsvoering, zzp’ers en werknemers.’ De professionaliteit blijkt volgens het OM ook uit de wijze waarop drugsafval werd geloosd. Zo werd giftig afval in Someren in de directe nabijheid van een waterwingebied de grond in gepompt. De provincie Noord-Brabant betaalde bijna drie ton aan opruimkosten en wil de schade daarom verhalen op enkele verdachten.

Eis

Het OM verwijt de verdachten dat zij op de een of andere manier betrokken zijn geweest bij de productie van drugs. Naar oordeel van het OM kan de ernst van de feiten met enkele kernwoorden worden getypeerd: grootschalig, internationaal, schadelijk, corrumperend en gewelddadig. In deze zaak eist het OM daarom lange celstraffen voor de verdachten, tot een maximale celstraf van ruim 14 jaar voor de hoofdverdachte en onbetwiste leider van de criminele organisatie. De uitspraak van de rechter staat gepland op 18 juli.