Ik ben het niet eens met de strafbeschikking
Hoe ga ik in verzet tegen een strafbeschikking?
U bent het niet eens met de strafbeschikking die u heeft gekregen en gaat in verzet bij de officier van justitie.
-
Waar u op moet letten
-
Gaat u in verzet, dan moet u niet betalen totdat het verzet is behandeld. U krijgt daar bericht van.
-
- U moet binnen 14 dagen nadat u op de hoogte bent van de strafbeschikking in verzet gaan.
- Als de strafbeschikking binnen vier maanden na de overtreding opgelegd is en de geldboete niet hoger is dan €340,-, dan kunt u verzet indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van toezending. Na deze zes weken, is in verzet gaan niet meer mogelijk. Ook in dit geval moet u binnen 14 dagen nadat u op de hoogte bent van de strafbeschikking in verzet gaan.
-
1. Schriftelijk in verzet gaan
Alleen u of uw advocaat kunnen schriftelijk in verzet gaan.
Stuur een brief (het verzetschrift) naar het parket dat op de strafbeschikking staat. Vermeld in de brief uw naam, het parketnummer of CJIB-nummer, de dagtekening van de strafbeschikking en de instantie die de strafbeschikking heeft opgelegd. Of voeg een kopie van de strafbeschikking toe. Ook moet u opschrijven waarom u het niet eens bent met de opgelegde strafbeschikking.
Contactgegevens van de parketten
2. In persoon in verzet gaan
Hiervoor kunt u terecht bij de balie van het dichtstbijzijnde parket. Ook hier geldt dat u een brief (verzetschrift) nodig heeft met daarin uw naam, het parketnummer of CJIB-nummer, de dagtekening van de strafbeschikking en de instantie die de strafbeschikking heeft opgelegd. Of voeg een kopie van de strafbeschikking toe. Daarnaast moet u opschrijven waarom u het niet eens bent met de opgelegde strafbeschikking.
In persoon verzet instellen kan alleen door:
- uzelf
- uw advocaat
- of door een persoon die u daarvoor schriftelijk heeft gemachtigd.
Contactgegevens van de parketten
Bent u het eens met de strafbeschikking en wilt u geen verzet instellen, dan kunt u de strafbeschikking voldoen. Op de website van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vindt u meer informatie over betaling van een strafbeschikking.
-
Na ontvangst van uw verzet kan de officier van justitie uw strafbeschikking intrekken of wijzigen. Indien de officier de strafbeschikking niet intrekt of wijzigt zal de zaak worden voorgelegd aan de rechter.
a. de zaak voorleggen aan de rechter;
- U ontvangt dan een oproep voor de behandeling door de rechter. De rechter zal de zaak opnieuw beoordelen. De officier van justitie kan op de zitting in zijn eis afwijken van de eerder aan u opgelegde sanctie.
b. beslissen om de strafbeschikking in te trekken of te wijzigen.
- Trekt de officier van justitie de strafbeschikking in (seponeren)? Dan is de strafvervolging daarmee beëindigd.
- Wijzigt de officier van justitie de strafbeschikking? U krijgt dan een aangepaste strafbeschikking. Als u hiermee akkoord gaat kunt u deze aangepaste strafbeschikking betalen. Bent u het niet eens met deze nieuwe strafbeschikking? Dan betaalt u niet. Uw verzet blijft van kracht. De officier van justitie zal uw zaak dan voorleggen aan de rechter.
Op de strafbeschikking vindt u meer informatie over het instellen van verzet.
-
Als u een strafbaar feit pleegt, komt dat meestal op uw uittreksel justitiële documentatie te staan. In de volksmond heet dat ook wel het strafblad. Wat wel en niet op uw strafblad komt en hoe lang het erop blijft staan, is geregeld in de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens en het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens.
Lees meer over het strafblad op de site van de Justitiële Informatiedienst of doe de Justis VOG-check.
-
Ik ben opgeroepen voor een OM-hoorgesprek kan ik mij bij laten staan door een advocaat?
Op een OM-hoorgesprek mag u zich laten bijstaan door een advocaat. Dit is niet verplicht. Wilt u zich bij laten staan dan moet u zelf een advocaat regelen vóór het OM-hoorgesprek.
Alleen een advocaat mag u helpen tijdens het OM-hoorgesprek. Andere bezoekers worden in principe niet toegelaten.