Voorlopige hechtenis bestuursleden Satudarah verlengd

De drie bestuursleden van motorclub Satudarah die vorige maand zijn aangehouden blijven ook de komende zes weken vast zitten. Dat heeft de rechtbank in Zwolle woensdag besloten.

De landelijke bestuursleden van Satudarah worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, die zich bezig houdt met afpersing, geweld, wapenbezit en drugshandel.

Een vierde bestuurslid, een van de oprichters van de zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang, is voortvluchtig. Het gaat om de 52-jarige Michel Boer. Hij is deze week op de Nationale opsporingslijst geplaatst. Nationale Opsporingslijst

Gewelddadig

Het gewelddadig karakter van Satudarah wordt onder meer geïllustreerd door ‘bad standings’, waarbij de club leden uitstoot. Dat gaat veelal gepaard met geweld of dreiging met geweld, het betalen van een boete van ongeveer 5000 euro en het afstaan van een motor of auto aan de club. Verder moeten alle tattoos die een link hebben met de club worden verwijderd en alle kledingstukken met clubkenmerken worden ingeleverd. Daarnaast zouden chapters van Satudarah alleen opgericht worden om drugstransacties af te handelen.

De aanhoudingen van de verdachten viel samen met doorzoekingen van een twintigtal woningen, garageboxen en bedrijfspanden. De komende tijd zullen een groot aantal in beslag genomen gegevensdragers en administratie worden onderzocht.

Clubhuizen

Op de aanhoudingen van de verdachten volgden doorzoekingen van Satudarah-clubhuizen in Apeldoorn en Beverwijk. Beide clubhuizen zijn gesloten. Uit het onderzoek is gebleken dat bad standings veelal in het clubhuis plaatsvinden. Zo zijn op 20 maart 2016 in Apeldoorn drie leden zwaar mishandeld en de club uit gezet. Een van de slachtoffers had twee gebroken armen, gebroken ribben en een gebroken oogkas.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee weken geleden bij de rechtbank Den Haag ook een verzoekschrift ingediend om Satudarah MC te verbieden. Het strafrechtelijk onderzoek en de civiele procedure maken deel uit van een integrale aanpak om de ondermijnende activiteiten van OMG’s bloot te leggen en tegen te gaan.