Captain No Surrender aangehouden in omvangrijk cocaïneonderzoek
In een groot cocaïneonderzoek hebben de politie en douane gisteren en zaterdag opnieuw twee aanhoudingen verricht. Het gaat om een 51-jarige man uit de gemeente Moerdijk, die captain is van een chapter van outlaw motorcycle gang (OMG) No Surrender. De zaterdag aangehouden persoon is 62 jaar en komt uit de gemeente Bergen op Zoom.
De 62-jarige verdachte, die in zijn woonplaats is aangehouden, wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. De voorgeleiding van het 51-jarige No Surrender-lid volgt eind deze week. Een arrestatieteam hield hem gistermiddag aan op de openbare weg te St. Willebrord.
Ruim 30 miljoen euro
In het onderzoek staat een partij van ruim 1200 kilo cocaïne met een straatwaarde van ruim 30 miljoen euro centraal. De politie en douane troffen die op 15 januari aan in de gestrande vissersboot, ‘de Zeeland’, in Cadzand. In totaal zijn er inmiddels, inclusief de zaterdag en gisteren aangehouden mannen, elf verdachten aangehouden.
Cocaïne overdracht
Het onderzoek heeft tot nu toe aan het licht gebracht, dat een sleepboot, ‘de Marian V’, eind december 2015 vanuit Paramaribo naar Rotterdam is vertrokken. Vermoedelijk is vanaf deze sleper de partij cocaïne overgedragen op ‘de Zeeland’, die half januari in Cadzand strandde.
‘De Zeeland’, met vier opvarenden aan boord, is op enig moment stuurloos geraakt. De Kustwacht en Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij wisten de opvarenden tijdens een hevige storm uit de kolkende golven te redden. De boot en de aan boord aangetroffen verdovende middelen, zijn de volgende ochtend in Cadzand in beslag genomen.
Bij doorzoeking van ‘de Marian V’ op 20 en 21 januari 2016 zijn diverse goederen aangetroffen en in beslag genomen die vermoedelijk verband houden met de op ‘de Zeeland’ aangetroffen partij cocaïne.
Pistolen en patronen
Bij doorzoekingen zaterdag en gisteren zijn diverse goederen in beslag genomen. In een woning waarin ook de captain van No Surrender verbleef, zijn onder meer verdovende middelen en een geladen vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen.
Ook op 8 maart heeft de politie in het kader van het onderzoek doorzoekingen gedaan. Toen ging het om woningen in Barendrecht, Bad Nieuweschans en Rotterdam. Daarbij zijn diverse goederen in beslag genomen, zoals laptops, telefoons, USB-sticks, bankpassen en administratie. In Barendrecht troffen politiemedewerkers bovendien een gaspistool aan. En in Bad Nieuweschans 21 9-mm patronen.
Georganiseerde misdaad
Leden van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) zijn regelmatig in verband te brengen met georganiseerde misdaad die de samenleving ondermijnt en met normoverschrijdend gedrag. Zij maken zich schuldig aan ernstige (gewelds)misdrijven, zoals drugs- en wapenhandel, brandstichting, intimidatie, afpersing en fraude. Ook is sprake van onderlinge rivaliteit tussen OMG’s. Daarbij wordt grof geweld niet geschuwd. Dit tast de veiligheid van burgers en ondernemers aan.
OMG aanpak
Politie, Openbaar Ministerie, lokaal bestuur, Belastingdienst, FIOD en Koninklijke Marechaussee hebben hier extra aandacht voor. Iedereen dient zich namelijk aan wet- en regelgeving te houden. Met bestuurlijke maatregelen, strafrechtelijke vervolging en het onderzoeken van mogelijkheden voor een civielrechtelijk verbod, wordt georganiseerde criminaliteit die de samenleving ondermijnt aangepakt en de schijnbare onaantastbaarheid van OMG’s doorbroken.
De strategie behelst onder meer een strafrechtelijke aanpak bij misdrijven en delicten, zoals witwassen, handhaving in de publieke ruimte en het vergroten van de weerbaarheid van bestuur.