OM eist gevangenisstraffen vanwege brutale ladingdiefstallen
Het Openbaar Ministerie heeft maandag bij de rechtbank Den Bosch gevangenisstraffen van 24 tot 32 maanden geëist tegen vier Albanezen en een Roemeen vanwege ladingdiefstallen en heling. De officieren van justitie van het Landelijk Parket verweten de verdachten dat zij een criminele organisatie vormden.
Het onderzoek naar de verdachten is een jaar geleden begonnen na een melding van ladingdiefstallen uit vrachtauto’s op parkeerplaatsen in Zuidoost-Nederland. Binnen een maand konden de verdachten worden aangehouden. In een loods in Fijnaart ontdekte de politie een groot aantal gestolen goederen.
Het politieonderzoek leverde bewijzen op voor onder meer de diefstal van twee pallets met laptops uit een vrachtwagen. In een ander geval bleef het bij een poging tot diefstal uit een vrachtwagen met geladen met lego. Aan de zijkant van de oplegger waren door de verdachten gaten gemaakt, maar werd niets weggenomen.
Bij de doorzoeking van de opslagloods van de bende trof de politie 20 sloffen sigaretten aan. Verder onderzoek wees uit dat deze sigaretten afkomstig waren van een lading die begin 2017 was gestolen. Ook een grote hoeveelheid flessen parfum bleek gestolen. Nog eens enkele tientallen dozen met iPhones en iPads waren gestolen uit een oplegger in Waalwijk.
Nachtelijke uren
De werkwijze van de bende bestond eruit dat de verdachten nagenoeg elke avond op pad gingen om parkeerplaatsen aan te doen. Daarbij maakten zij gebruik van trekker-oplegger combinaties die veelal in de nachtelijke uren naast geparkeerde vrachtwagens werden gezet. Aan het einde van de avond of nacht reden zij terug naar een met contant geld gehuurde woning in Schiedam. De buit werd afgeleverd in de loods in Fijnaart.
De officieren van justitie benadrukten dat de verdachten brutaal en gericht te werk gingen. “De chauffeurs die zich veilig waande door met hun vrachtwagen op een bewaakte parkeerplaats te gaan staan, lagen veelal te slapen in hun cabine wanneer de lading uit hun trekker werd weggenomen. De waarde van de gestolen goederen was vaak hoog. Het mobiel banditisme is een groot Nederlands en Europees probleem dat de maatschappij grote financiële schade toebrengt.”