OM eist 6 jaar gevangenisstraf voor mensensmokkel
De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen een 46-jarige man uit Ierland. Tot tweemaal toe werd er in augustus 2017 in de koelwagen van de vrachtwagenchauffeur een groep Albanezen aangetroffen. Het plan zou zijn om deze mensen naar Groot Brittannië te smokkelen. Door de verstekelingen op te sluiten in een luchtdichte koelwagen heeft de chauffeur onverantwoorde risico’s genomen, aldus de officier van justitie, die dit liet meewegen in zijn strafeis.
Op 3 augustus 2017 komt er bij de politie een melding binnen van een getuige, die ziet dat er op een industrieterrein in Barneveld een groep mensen in een vrachtwagen klimt. De politie treft hier inderdaad acht Albanezen aan. De vrachtwagenchauffeur verklaart dat hij lag te slapen en niets wist van de inklimming. Omdat er op dat moment onvoldoende verdenking is, wordt de man heengezonden.
Twee weken later komt er via de Koninklijke Marechaussee informatie binnen dat op een industrieterrein in Apeldoorn een groep Albanezen overgeladen zou worden voor transport naar Groot Brittannië. De chauffeur wordt staande gehouden op de A1. In de koelwagen blijken zes Albanezen te zitten. Een aantal van hen verklaart tussen de 300 en 350 euro te hebben betaald voor de reis.
De verdachte wordt medeplegen van mensensmokkel ten laste gelegd. De man heeft volgens de officier van justitie op grove wijze misbruik gemaakt van de wanhoop van vluchtelingen die hun bestemming proberen te bereiken.
Bij zijn strafeis houdt de officier van justitie rekening met het feit dat de verdachte de strafbare feiten pleegt tijdens de uitoefening van zijn beroep. Bovendien was er levensgevaar voor de gesmokkelden te duchten. ‘De mannen zaten in een hermetisch afgesloten koeltrainer, die alleen van buitenaf geopend kon worden en tot de nok toe gevuld was met groente en fruit. Zij waren bovendien niet gekleed op de lage temperatuur van 4,9 graden’, aldus de officier van justitie. ‘Het risico op verstikking lag op de loer. De lange reis die zij nog naar Groot Brittannië moesten afleggen, had hun fataal kunnen worden.’
Ook houdt de officier rekening met het strafrechtelijk verleden van de man, die eerder in Frankrijk is veroordeeld voor mensensmokkel en in Ierland voor de smokkel van verdovende middelen. ‘Telkens maakt de verdachte misbruik van zijn beroep als vrachtwagenchauffeur. Hij is bijzonder hardleers.’
Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van zes jaar op zijn plaats.
De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, doet over twee weken uitspraak.