Celstraf met behandeling geëist voor verdachte mensenhandel

Officier van justitie heeft zes jaar cel met TBS, of acht jaar cel zonder TBS, met aftrek van voorarrest geëist tegen een  41-jarige verdachte uit Leeuwarden. Daarnaast wordt er drie jaar cel geëist voor de 42-jarige medeverdachte.

De 41-jarige man wordt verdacht van (seksuele) uitbuiting, zware mishandeling en witwassen. Dit allemaal zou hebben plaats gevonden in de periode 2003 tot 2016. In deze zaak is van belang dat de slachtoffers jong waren tijdens deze uitbuiting en afhankelijk waren van de verdachte. De slachtoffers zouden lange dagen en werkweken moeten maken. Ook zouden zij verplicht worden een minimale omzet af te dragen. Het profijt van deze werkdagen ging volledig naar de verdachte. Ook wordt er met de eis rekening gehouden met de toename van het geweld in de laatste periode.

De verdachte heeft grotendeels geweigerd mee te werken aan psychisch onderzoek. Toch hebben deskundigen kunnen vaststellen dat de man kenmerken heeft van psychopathie. De verdachte wordt beschouwd als verminderd toerekeningsvatbaar. Dit heeft de officier meegenomen in het bepalen van zijn strafeis.

Bij de 42-jarige medeverdachte wordt tenlastegelegd dat hij samen met de 41-jarige verdachte meermalen een jonge vrouw zou hebben verkracht en mishandeld. Dit zou hebben plaatsgevonden in 2014. De officier van justitie eist voor hem drie jaar celstraf, met aftrek van het voorarrest.

Beide verdachten zijn in het onderzoek grotendeels ontkennend geweest.