Verdachten mensenhandel langer vast

Drie verdachten van mensenhandel - uitbuiting in de illegale thuisprostitutie - blijven langer vastzitten in afwachting van het strafrechtelijk onderzoek dat tegen hen loopt. De drie werden na onderzoek van de Haagse politie onder leiding van het Openbaar Ministerie aangehouden bij meerdere invallen in Voorburg en Rotterdam. De rechter heeft inmiddels bepaald dat de hoofdverdachten het verdere onderzoek in voorlopige hechtenis zullen afwachten.

De twee hoofdverdachten zijn een man (28 jaar) en vrouw (30 jaar) uit Den Haag en Ecuador. De officier van justitie verdenkt hen ervan dat ze vrouwen lieten werken in de illegale thuisprostitutie en zelf het grootste deel van de inkomsten opstreken. Ze worden verdacht van uitbuiting in de prostitutie. De rechter heeft beslist dat hun voorarrest met 90 dagen wordt verlengd.

De derde verdachte, een 23-jarige man uit de Dominicaanse Republiek, is volgens de officier van justitie de chauffeur geweest die de vrouwen naar hun afspraken bracht en ook weer ophaalde. Hij wordt verdacht van uitbuiting in de prostitutie en is door de rechter voor in ieder geval nog 30 dagen in voorarrest gehouden.

Het onderzoek begon nadat het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) van de gemeente Den Haag signalen kreeg van duidelijke aanwezigheid van illegale prostitutie en seksuele uitbuiting in Den Haag en later Rotterdam. Op maandag 15 mei was de zogeheten 'klapdag' in het onderzoek en werden vijf panden doorzocht; vier in Rotterdam en een in Voorburg. In Rotterdam werden de verdachten opgepakt, in Voorburg trof de politie een hennepplantage.

Er werd die dag nog een vierde verdachte opgepakt. Die is door het Openbaar Ministerie niet voorgeleid aan de rechter-commissaris, maar is nog wel verdachte in het onderzoek.

In de panden werden tijdens de invallen in totaal vijf vrouwen aangetroffen. Deze slachtoffers, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, zijn opgevangen. Een van hen heeft aangifte gedaan van uitbuiting in de prostitutie.

Tijdens de actie werd door de politie onder meer de administratie in beslag genomen. De Belastingdienst gaat daarnaar kijken. Het onderzoek is nog in volle gang.

Politie, gemeenten, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst proberen gezamenlijk illegale prostitutie (zonder vergunning) en uitbuiting aan te pakken. Bij dit soort criminaliteit wordt gebruik gemaakt van allerlei (ogenschijnlijk) legale voorzieningen. De overheid treedt hier hard tegen op door middel van samenwerking binnen de Regionale Informatie en Expertise Centra omdat deze ondermijnende activiteiten zorgen voor een vermenging tussen de onderwereld en de bovenwereld.