42 maanden gevangenisstraf geëist voor mensenhandel en mensensmokkel

De officier van justitie eiste tegen een 31-jarige vrouw uit Leeuwarden die wordt verdacht van mensenhandel en mensensmokkel, gepleegd in de periode mei 2010 t/m september 2013 een gevangenisstraf van 42 maanden.

Werven, vervoeren en huisvesten

De officier acht de vrouw schuldig aan het werven, vervoeren en huisvesten van twee vrouwen uit Brazilië. Zij heeft de vrouwen naar Nederland laten komen om hier te werken als manicure of oppas, waarna al na enkele weken het werk diende te veranderen naar prostitutiewerk. Ze heeft de vrouwen geworven door hen te benaderen voor werk en vliegtickets te regelen en te betalen. Er is vervoer door haar geregeld, van het vliegveld in Duitsland naar Nederland en ook in het kader van de escortwerkzaamheden. En zij zorgde voor huisvesting in Nederland.

Dwangmiddelen

Daarbij maakte de verdachte gebruik van drie dwangmiddelen: misleiding, misbruik van een uit feitelijke omstandigheden voortvloeiend overwicht en misbruik van een kwetsbare positie. De vrouwen kenden het land en de taal niet en konden zich hier geen inkomen verschaffen. Er was sprake van een ongelijkwaardige relatie tussen verdachte en slachtoffers. De uitbuiting bestaat er volgens de officier uit dat verdachte economisch voordeel had bij het prostitutiewerk van de vrouwen. De verdiensten werden aan haar afgestaan.

Mensensmokkel

Mensensmokkel is een geheel ander delict dan mensenhandel. Het beschermde belang dat voorop staat is namelijk niet dat van het slachtoffer, maar het belang van de Staat. Mensensmokkel is over het algemeen een delict waarbij de gesmokkelde instemt of initieert; het valt onder de titel misdrijven tegen het openbaar gezag. Het OM verdenkt verdachte ervan dat zij vier personen naar Nederland gesmokkeld heeft en daardoor heeft meegewerkt aan het doorkruisen van het overheidsbeleid ter bestrijding van illegaal verblijf en de illegale toegang tot Nederland.

Spin

De officier ziet de vrouw als de spin in het web. Zij zette mannen in als chauffeurs en huisvesters die daardoor medeverdachten werden en inmiddels al zijn veroordeeld voor hun rol in deze zaak. De officier eist voor de hoofdverdachte een gevangenisstraf van 42 maanden.