In hoger beroep tot 10 jaar cel geëist wegens seksuele uitbuiting van Hongaarse vrouwen in Den Haag

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep celstraffen tot tien jaar geëist tegen vijf Hongaren. Ze worden allen verdacht van betrokkenheid bij jarenlange mensenhandel in de vorm van seksuele uitbuiting van negen Hongaarse vrouwen in Den Haag, onder andere aan de Zuidwal en Doubletstraat. De andere verdachten hoorden negen, acht, zeven en zes jaar cel tegen zich eisen.

Het onderzoek betreft een van de omvangrijkste mensenhandelonderzoeken van de afgelopen jaren. Het speelde zich af tegen een Hongaars decor. De – veelal kwetsbare - vrouwen werden geworven in Hongarije. Grooming, gefingeerde liefdesrelaties en zelfs ontvoering behoorden tot de werkwijzen om de vrouwen over te halen in Nederland in de prostitutie te komen werken. Vervolgens werd voor hen een vliegticket gekocht dat later met het in de prostitutie verdiende geld terug moest worden betaald. Met loze beloftes werden de vrouwen in Nederland beschikbaar gesteld voor prostitutie en werden ze afhankelijk gemaakt om ze in die positie te houden. De vrouwen moesten extreme werkdagen aan de slag, ze werden financieel volledig uitgeknepen, mishandeld, bedreigd en geïntimideerd. “Puur voor hun eigen gewin hebben verdachten de aangeefsters vanuit Hongarije naar Nederland gehaald waar zij in een vacuüm terechtkwamen en volledig aan de touwtjes van verdachten bungelden.”

Hoge celstraffen zijn op zijn plaats, zo stelde de advocaat-generaal. “Verdachten hebben deel uitgemaakt van een netwerk, een organisatie die de waardigheid van vrouwen ten diepste heeft geschonden. Er werd naar de vrouwen niet als mens gekeken maar als handelswaar waar men over kon beschikken zoals de verdachten dat goeddunkte. Verdachten lijken zich daar geen seconde rekenschap van te hebben gegeven. Eigen gewin stond voorop.” De verschillen in strafeis zijn gerelateerd aan de rollen die verdachten hadden bij de strafbare feiten. De man die de hoogste straf tegen zich hoorde eisen wordt door het OM gezien als pooier voor vier vrouwen. Hij was gewelddadig en twee vrouwen hebben aangegeven dat zij door hem zijn verkracht. In de organisatie had hij een grote en sturende rol.

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot celstraffen van tien, negen en drie maal zes jaar. De verdachten en het OM (in vier zaken) stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM is gericht tegen een aantal (deel)vrijspraken.

Mensenhandel

Mensenhandel in de vorm van seksuele uitbuiting is een zeer ernstige vorm van criminaliteit. In de kern gaat het om grove en strafbare mensenrechtenschendingen. Alleen dit maakt dat er sprake is van een hoge strafwaardigheid. Dat slachtoffers wisten dat ze in Nederland in de prostitutie zouden komen te werken maakt dit niet anders. Het is een hardnekkig misverstand dat vrouwen die in Nederland komen werken als prostituee geen slachtoffer kunnen zijn ook al wisten ze (deels) waar ze aan begonnen en ook al werkten ze in hun thuisland ook als prostituee. Seksuele uitbuiting leidt tot grote emotionele schade. Een gezonde menselijke ontwikkeling wordt verstoord of verder verstoord. Slachtoffers kunnen hier tot in lengte van jaren last van blijven houden.