In hoger beroep 12 maanden cel geëist voor oa. mensensmokkel
De advocaat-generaal (OM) in Den Haag eiste woensdag een gevangenisstraf van 12 maanden tegen een 45-jarige man die wordt verdacht van mensensmokkel van Engeland naar Nederland in 2010. De man runde vanuit Rotterdam de stichting Hope for Niger Delta Campaign en wordt ook verdacht van valsheid in geschriften bij een kredietaanvraag en het gebruik van valse documenten.
De verdachte was oprichter en voorzitter van een stichting die zich inzet voor mensenrechten van kwetsbare Nigerianen en die sinds 2010 is gevestigd in Rotterdam. In de visie van het OM heeft de verdachte ter verkrijging van een pand in Rotterdam valselijk aangetoond dat hij over voldoende financiële middelen beschikte door valse loonstroken, een garantieverklaring en een arbeidsovereenkomst te overleggen aan de verhuurder van het pand. Een medeverdachte zou deze documenten hebben opgemaakt terwijl de verdachte in werkelijkheid een uitkering genoot en geen arbeidsovereenkomst bij de stichting had. Volgens het OM heeft verdachte dezelfde documenten op een later moment ingezet bij het aanvragen van een krediet van 18.000 euro bij de ABN Amro.
Het OM verwijt de verdachte daarnaast zijn medeverdachte te hebben geholpen bij zijn overkomst naar Nederland, waar medeverdachte politiek asiel wilde aanvragen. Op 10 juli 2010 vliegt de medeverdachte vanuit Engeland naar Amsterdam op een Noors paspoort. De verdachte zou de man op de luchthaven hebben opgehaald en onderdak hebben geboden. In september doet zijn medeverdachte een asielaanvraag en vertelt daarbij een onjuist verhaal dat, zo blijkt uit het onderzoek, is ingegeven door de verdachte.
De advocaat-generaal drukt in zijn requisitoir stellig de ernst van de bezwaren tegen verdachte uit: “Mensensmokkel maakt ernstig inbreuk op de rechtsorde en veroorzaakt gevoelens van onrust in de maatschappij. Mensensmokkel doorkruist het overheidsbeleid betreffende de bestrijding van illegaal verblijf in en toegang tot Nederland en andere Schengenlanden. Het draagt bij aan het in stand houden van een illegaal circuit waardoor het maatschappelijk verkeerd wordt gefrustreerd en gecorrumpeerd, terwijl het draagvlak om ‘echte’ asielzoekers, dat wil zeggen politieke vluchtelingen in de zin van de Conventie van Genève, ruimhartig op te vangen in ernstige mate wordt ondermijnd. Het OM tilt zwaar aan de betrokkenheid van verdachte bij dit feit; verdachte weet als asielzoeker als geen ander hoe groot het belang is, dat de Nederlandse staat asielzoekers opvangt. Bovendien profileert hij zich [op het internet en in de pers] als beschermer van kwetsbare Nigerianen. Waar hij stelt op te komen voor kwetsbare Nigerianen, meent het OM dat hij die belangen juist schaadt door zich schuldig te maken aan mensensmokkel.”
De verdachte werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot 14 dagen gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest waardoor de verdachte niet terug de cel in hoefde. Daarnaast kreeg hij een taakstraf van 240 uur opgelegd. De rechtbank sprak hem vrij van mensensmokkel. Het OM, dat een gevangenisstraf van achttien maanden had geëist, ging tegen de uitspraak in beroep. Het OM heeft op grond van nieuwe uitspraken van het gerechtshof in Amsterdam en de Hoge Raad in hoger beroep vrijspraak gevraagd voor de tenlastegelegde vervalsing van een asielaanvraag. Dit in combinatie met de al verstreken tijd leidde ertoe dat de advocaat-generaal een lagere straf eiste dan de officier van justitie in eerste aanleg heeft gedaan. In tegenstelling tot wat de rechtbank heeft opgelegd is er wel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden geëist.
Het hof doet uitspraak op 23 maart 2017.