OM eist jeugddetentie en taakstraffen tegen vijf tieners: slachtoffer van poging doodslag gunt hen een tweede kans

In de nacht van 16 op 17 juli ligt een 56-jarige man nietsvermoedend te slapen in een leegstaand slooppand in Nieuw-Vennep als er zomaar één jongen van 17 jaar, twee van 16 jaar en twee van 15 jaar minutenlang op hem inslaan- en schoppen terwijl hij geen kant op kan. Ook slaan ze hem met een stok, een ijzeren staaf en gooien ze meerdere zware spullen zoals een accu op hem. Het slachtoffer weet naar buiten te vluchten, terwijl hij onderweg onderuit wordt geschopt. De jongens achtervolgen hem naar buiten en daar gaat het mishandelen verder: wederom met de ijzeren staaf en stok. 

Slachtoffer kunstmatig in coma gehouden

Op straat zijn er twee getuigen die de mishandeling gezien hebben. Een buurvrouw die luid geschreeuw hoort, heeft inmiddels de politie gebeld. De politie komt ter plaatse en arresteert niet ver van het pand vijf jongens. Bij allen zit bloed op hun handen en/of kleding. Het slachtoffer is niet in staat om ter plekke een verklaring af te leggen. Dit kan hij pas na een paar dagen doen, omdat hij vanwege zijn verwondingen kunstmatig in coma is gehouden. Aan de mishandeling houdt hij meerdere botbreuken over en veel verwondingen aan zijn hele lichaam.

Verdachten herinneren zich niets

Alle verdachten moesten zich gedurende vier dagen voor de rechtbank in Haarlem verantwoorden. De verdachten verklaren zich niets te kunnen herinneren, vermoedelijk omdat ze lean gebruikt zouden hebben. Lean is de straatnaam voor een drankje van hoestdrank gemixt met frisdrank. Het gaat om een hoestdrank met de stoffen codeïne en promethazine. Het effect lijkt op alcohol, anderen vinden het effect meer op benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen) lijken. (Bron: Jellinek) 

Poging tot doodslag in de buitencategorie

Het Openbaar Ministerie legt de vijf tieners poging tot doodslag in vereniging ten laste. De officier van justitie zegt hierover in haar requisitoir: “Het is een poging tot doodslag in de buitencategorie. Een verklaring voor deze immense agressieve uitbarsting heeft geen van de verdachten gegeven; dat maakt het risico aanwezig dat dit nogmaals gebeurt als niet écht wordt gekeken waar dit vandaan komt. Coaching en begeleiding zijn essentieel voor de verdachten. Rest de vraag: vindt het OM dat de verdachten terug de jeugdgevangenis in moeten?”

Slachtoffer wil dat tieners hulp krijgen

In de visie van het OM is de poging tot doodslag in vereniging wettig en overtuigend bewezen. Voor deze strafbare feiten wordt normaal gesproken jeugddetentie geëist tussen de 157 tot 365 dagen. De officier van justitie weegt mee in haar strafeis de wens van het slachtoffer die met zijn positieve en vergevingsgezinde houding de verdachten een nieuwe kans wil bieden. Het slachtoffer zegt hierover: “leer van dit moment en ga verder met jullie leven, doe je best om met hulpverlening verder te komen.” De officier heeft voor die wens heel veel respect en hoopt dat de verdachten hier zorgvuldig mee omgaan. 

Taakstraffen en voorwaardelijke jeugddetentie

De officier vervolgt: “Het OM geeft jullie de kans om te laten zien dat dit een éénmalige énorme buitensporige misser was. Mijn eis zal dus niet zijn dat jullie – na 5 maanden voorarrest - terug moeten naar de gevangenis. Wel moet er nog een consequentie moet volgen in de vorm van een taakstraf. En daarnaast de lange voorwaardelijke jeugddetentie als stok achter de deur.”

De officier eist voor de twee 16-jarige en de 17-jarige verdachte een taakstraf van 180 uur en een jeugddetentie van 365 dagen waarvan 221 dagen voorwaardelijk .
Voor de twee 15-jarige verdachten eist de officier een taakstraf van 150 uur en een jeugddetentie van 300 dagen waarvan waarvan 156 dagen voorwaardelijk. Voor allen geldt een proeftijd van twee jaar. Ook eist de officier bijzondere voorwaarden in de vorm van coaching en hulpverlening. 

De rechtbank doet op 18 april uitspraak.