Daar, in Mugina, hadden in april 1994 duizenden Tutsi-burgers hun toevlucht gezocht, op de vlucht voor het geweld van het leger en burgermilities. De burgemeester van Mugina, die nog geprobeerd had de Tutsi-vluchtelingen in zijn gemeente te beschermen, werd door militieleden gedood, waarna leger, politie en milities vrij spel hadden in Mugina. Tussen 21 en 26 april 1994 vonden diverse massaslachtingen plaats, waarbij naar schatting 30.000 burgers zouden zijn gedood bij de moordpartij in de parochie van Mugina. Pierre-Claver K. zou volgens de Rwandese autoriteiten nauw betrokken zijn geweest bij de planning en uitvoering van de massaslachtingen in Mugina. Zo zou hij wapens hebben geleverd aan milities die Tutsi vluchtelingen doodden. Zo’n 80 Tutsi-burgers die de massaslachtingen in de parochie wisten te ontvluchten, zouden door K. en zijn handlangers naar een woning zijn geleid die vervolgens in brand werd gestoken. K. zelf zou de brandstof hebben geleverd. Ooggetuigen hebben hiervan verslag gedaan. Tot slot zou K. volgens de Rwandese autoriteiten voorafgaande aan de massaslachtingen een bijeenkomst hebben geleid waarbij werd opgeroepen om Tutsi-burgers aan te vallen en te doden, én zou hij een aandeel hebben gehad in de moord op de burgemeester van Mugina.
Op 9 november 2022 deed de rechtbank Den Haag uitspraak in de uitleveringszaak tegen K. De rechtbank verklaarde de uitlevering van K. aan Rwanda ontoelaatbaar, omdat er – in verband met volgens de rechtbank gerechtvaardigde twijfels aan de rechterlijke onafhankelijkheid in Rwanda in geval van berechting van politieke opponenten van het regime – risico bestaat op flagrante schending van het recht van K. op een eerlijk proces, in de zin van artikel 6 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het Openbaar Ministerie heeft cassatie ingesteld. Op 6 juni 2023 vernietigde de Hoge Raad het cassatieberoep, en bevestigde daarmee de eerdere uitspraak van de rechtbank dat de uitlevering van K. aan Rwanda niet toelaatbaar is.
Het Team Internationale Misdrijven van de Nationale Politie is daarop samen met het OM zelf onderzoek gaan doen, onder meer in Rwanda. Dat heeft geleid tot de verdenking tegen K. van betrokkenheid bij genocide. Hij is op 3 oktober 2023 aangehouden.
Uitspraak:
Rechtbank Den Haag, 9 november 2022
Hoge Raad, 6 juni 2023