Zwendel van meer dan 7 miljoen euro - mét trustvergunning
Vandaag staan drie verdachten voor de rechtbank van Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de hoofdverdachte (man uit Leningrad van 45 jaar grootschalige belastingfraude, mensensmokkel en oplichting van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en in verband daarmee valsheid in geschrift en het witwassen van meer dan 7 miljoen euro verkregen in verband met die feiten. De twee medeverdachten verwijt het OM het medeplegen van de valsheid in geschrifte respectievelijk witwassen. “In deze strafzaak gaat het om een financiële dienstverlener die op alle fronten fraudeert”, aldus de officier van justitie. Het OM eist voor de hoofdverdachte een gevangenisstraf van 24 maanden met aftrek van voorarrest.
Aanleiding en verloop onderzoek
De belastingdienst is in 2011 een boekenonderzoek gestart rondom het concern van de hoofdverdachte. Aanleiding voor het onderzoek waren diverse fiscale onderzoeken bij (klanten van) de financiële dienstverlener. Op 20 oktober 2015 is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Op 1 december 2016 is de hoofdverdachte aangehouden en in verzekering gesteld en op 7 december 2020 heeft de rechtbank de verdediging verzocht haar onderzoekswensen kenbaar te maken.
Zwendel - mét trustvergunning
Uit het strafrechtelijk onderzoek bleek dat de hoofdverdachte en zijn ondernemingen over een groot deel van de omzet geen belasting betaalden, ook werd de IND een rad voor ogen gedraaid met het aanvragen van verblijfsvergunning met valse papieren en gebruikte de hoofdverdachte zijn financiële kennis om gelden wit te wassen. “Dit alles deed hij met een vertrouwenwekkende trustvergunning van De Nederlandsche Bank”, aldus de officier van justitie. “Over de jaren werd zijn handelswijze steeds professioneler, in die zin dat er steeds meer schakels tussen werden gezet en de geldstromen steeds complexer werden. Er wordt voortdurend gegoocheld met lege vennootschappen in belastingparadijzen, UBO-constructies, stromannen en –vrouwen, stichtingen en lange overboekingsketens. Dit alles om de criminele activiteiten aan het zicht van de autoriteiten te onttrekken. Dit is ook deels gelukt - maar niet helemaal. Wel heeft dit het verloop van het onderzoek ernstig vertraagd: het achterhalen van de werkelijkheid heeft veel tijd gekost. Maar gelukkig staan we hier nu in de rechtszaal zodat verantwoording kan worden afgelegd”, aldus de officier van justitie.
Ernstige inbreuk op de integriteit van het financiële stelsel
Volgens het OM is de hoofdverdachte veel verder gegaan dan het enkel ontvangen van verzwegen omzet op buitenlandse bankrekeningen. Hij heeft een heel instrumentarium van financiële dienstverlening ingezet en alle mogelijke vormen van rechtspersonen om de gelden te verhullen en er vervolgens in weelde van te leven. “Door zo te handelen heeft hij een zeer ernstige inbreuk gemaakt op de integriteit van het financieel stelsel”, aldus de officier van justitie.
Strafeis
Bij de strafeis houdt het OM rekening met de verbeurdverklaring van alle vermogensbestanddelen onder beslag, waaronder een kantoorvilla in Amersfoort. De belastingdienst heeft zowel bij de rechtspersonen als bij de hoofdverdachte in privé navorderingsaanslagen opgelegd maar deze zijn tot dusver oninbaar gebleken. Dat weegt het OM ook mee in het nadeel van de verdachte. Alles overwegende komt het OM tot een eis van 24 maanden celstraf met aftrek van voorarrest.