OM eist celstraf tegen vader en taakstraf tegen dochter voor belastingzwendel
Gisteren vond de inhoudelijke behandeling plaats van twee strafrechtelijke onderzoeken die met elkaar zijn verweven. Het betreft een onderzoek naar fiscale fraude binnen verschillende bedrijven in de groente- en fruithandel en het plegen van valsheid in geschrift door een mannelijke verdachte van 73 jaar oud, woonachtig in Duitsland. Deze verdachte en zijn dochter een 28 jarige vrouw woonachtig in de gemeente Krimpenerwaard, zouden de fiscaal verkregen gelden vervolgens hebben witgewassen.
Witwassen via onroerende zaken
Het witwassen zou gebeuren via onroerende zaken en gelden die via bedrijven van de vader aan de dochter zijn gaan toebehoren. Het Openbaar Ministerie (OM) eist voor de vader een celstraf van 30 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, daarnaast een geldboete van € 30.000 en verbeurdverklaring van vier onroerende zaken. Voor de dochter eiste het OM een taakstraf van 240 uur, te vervangen door 120 dagen hechtenis, en een gevangenisstraf van 6 maanden, geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar, en daarnaast ook een verbeurdverklaring van dezelfde vier panden.
Grondig onderzoek door Belastingdienst
Dankzij grondig boekenonderzoek door de Belastingdienst bleek dat er veel administratie ontbrak en dat de wel aanwezige administratie van de verschillende verdachten niet op elkaar aansloot. De bedrijven hadden verschillende boekhouders. Dankzij verschillende doorzoekingen in zowel Nederland als in Duitsland is gebleken dat er verschillende valse facturen werden opgemaakt en doorgezet voor de omzetbelasting.
Belastingdienst benadeeld voor ruim 850.000 euro
“Het totale bedrag dat de Belastingdienst benadeeld is, is ruim € 850.000. De mannelijke verdachte heeft een constructie opgetuigd teneinde de Belastingdienst om de tuin te leiden. Hij is zeer berekenend te werk gegaan en was slechts uit op eigen financieel gewin. De belastingfraude ging bovendien gepaard met het opstellen van valse facturen, waardoor het vertrouwen dat men in het maatschappelijk verkeer aan schriftelijke stukken, zoals facturen, moet kunnen ontlenen, ernstig wordt beschaamd. Vervolgens hebben beide verdachten zich ook nog schuldig gemaakt aan witwassen, waarmee zij hebben getracht de verdiensten uit het zicht te houden. Van dat witwassen hebben zij een gewoonte gemaakt.”, aldus de officier van justitie.
De rechtbank doet over 4 weken uitspraak in deze zaak.