10 maanden cel geëist voor handel in foute mondkapjes
“We are talking about health and healthcare. You can't play with it and you can't take the risk that doctors and nurses get infected by bad unapproved masks.” De officier van justitie begon vandaag zijn requisitoir in de Rechtbank Zwolle met de eigen woorden van de verdachte.
Niet-gecertificeerde mondkapjes
Het OM eist 10 maanden cel tegen een 58-jarige verdachte uit Apeldoorn. De verdachte wordt verweten dat hij in maart en april 2020 – beginperiode van de coronacrisis – mondkapjes heeft verkocht en geleverd, die ten onrechte werden verkocht als FFP2 mondmaskers. Volgens de verdachte waren de mondkapjes gecertificeerd en voldeden zij aan de eisen voor FFP2. In werkelijkheid waren de door verdachte verkochte maskers niet-gecertificeerde mondkapjes die niet aan de eisen van FFP2 voldeden. De mondkapjes werden door de verdachte aan tussenpersonen verkocht, die deze weer leverden aan diverse andere partijen zoals thuiszorgmedewerkers, een bejaardentehuis en een GGZ-instelling. Verdachte wist, aldus de officier, echter dat de mondmaskers niet aan de gestelde eisen voldeden en verzweeg dit voor de afnemers.
Fraudemeldpunt FIOD aanleiding start onderzoek
Het onderzoek startte medio april 2020 na een melding die binnenkwam via het fraudemeldpunt van de FIOD over de handel in mondkapjes die niet aan de gestelde eisen voldeden. Dat daar wel gevaren aan verbonden zijn, is volgens de Inspectie SZW overduidelijk.
Ernst van de feiten
“Verdachte heeft willens en wetens bewust de gok genomen met de gezondheid van andere mensen. Met de gezondheid van zorgmedewerkers, van wie wij toen en nu nog steeds het uiterste vragen. Juist de groep die het verdiende en verdient om zo goed als mogelijk beschermd te worden. Het is juist deze groep, in de frontlinies van de COVID-19 zorg, die door het handelen van verdachte een onnodig extra risico zou lopen.”, aldus de officier. De officier van justitie meent dat de verdachte zijn eigen financiële belangen belangrijker vond dan de gezondheid van onder meer zorgmedewerkers.
Strafeis
Door dit alles eist de officier van justitie een gevangenisstraf voor de duur van 10 maanden met aftrek van tijd in voorlopige hechtenis doorgebracht, waarvan 5 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaar.
De rechtbank doet binnenkort uitspraak.