Omkoopschandaal in de vastgoedsector
Afgelopen dagen stonden negen verdachten terecht in de rechtbank van Rotterdam voor grootschalige fraude in de vastgoedbranche. Tegen de hoofdverdachte eist het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke celstraf van 36 maanden; tegen andere natuurlijke personen zijn onvoorwaardelijke celstraffen van 18, 12 en 8 maanden geëist. De kern van deze fraude vormt het voor eigen gewin ophogen van offertes en facturen in relatie tot het beheer van de vastgoedportefeuille van een Zwitserse bank.
Ordinaire kickbacks
In deze fraudezaak is de hoofdverdachte betrokken als beheerder van de vastgoedportefeuille van een Zwitserse bank. “Hij speelde informatie over o.a. de beschikbare budgetten door aan aannemers in ruil voor een gedeelte van de winst. Dat winstdeel werd vervolgens geïnd met valse facturen met daarop verhullende omschrijvingen zoals ‘projectmanagement’ en ‘management fee’, terwijl in feite sprake was van kickbacks; klassieke niet-ambtelijke omkoping in strafrechtelijke termen”, aldus de officier. Een gedeelte van de winst bleef achter bij de aannemers.
Modus operandi vastgoedfraude
“In totaal hebben de verdachten over een periode van ten minste vijf jaar in wisselende samenstelling voor in totaal meer dan 2 miljoen euro gefraudeerd. De modus operandi laat zien dat de verdachten van de media-aandacht en de nasleep van eerdere grote vastgoedfraudes vooral hebben geleerd hoe de fraude te plegen. Verdachten hebben zich met zijn allen schuldig gemaakt aan een grote vastgoedfraude. De hoofdverdachte heeft voor een periode van zes jaren (2011 t/m 2016) misbruik gemaakt van het in hem gestelde vertrouwen in het kader van vastgoedbeheer van de vastgoedportefeuille van de Zwitserse bank. Hoofdverdachte en zijn mededaders hebben schaamteloos gegraaid in de pot van het vastgoedbeheer van de bank. Door het aannemen van giften en het plegen van oplichting en valsheid in geschrift heeft de hoofdverdachte zichzelf voor meer dan een miljoen euro verrijkt”, aldus de officier.
De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.