Man aangehouden voor fraude met Covid-19 zorgbonus subsidie en TOGS-regeling

De FIOD heeft op 28 oktober een 25-jarige man uit Utrecht aangehouden. De man heeft vermoedelijk meerdere valse aanvragen bonus zorgprofessionals en Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) ingediend. Daarnaast wordt hij verdacht van belastingfraude met onjuiste aangiften omzetbelasting en witwassen. De man is gisteren voorgeleid aan de raadkamer en de voorlopige hechtenis is verlengd met 90 dagen.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst. Het vermoeden is dat de verdachte in de periode 2019 meerdere onjuiste aangiften omzetbelasting heeft ingediend. Hij had diverse ondernemingen opgericht die vermoedelijk geen economische activiteiten hadden. Nadat de Belastingdienst een vragenbrief stuurde waarin een onderbouwing werd gevraagd, werd de vennootschap of eenmanszaak ontbonden.

COVID-19

De verdachte heeft volgens het OM meerdere pogingen gedaan om zorgbonus subsidies van in totaal circa 3,2 miljoen euro te incasseren op een buitenlandse rekening. Deze zorgbonus subsidies zijn bedoeld voor de medewerkers in de zorg die door de COVID-19 crisis extra (zware) werkzaamheden hebben moeten verrichten. Daarnaast is het vermoeden dat de man geprobeerd heeft misbruik te maken van de TOGS-steunmaatregel, die is opgezet om ondernemingen die door het Corona-virus in (financiƫle) nood verkeren, te ondersteunen. De man heeft meerdere keren probeert om een bedrag van 4000 euro per aanvraag, dus in totaal een bedrag van 52.000 euro, te ontvangen.

Als de aanvragen van verdachte waren goedgekeurd en uitbetaald, hadden de medewerkers in de zorg en de ondernemingen die door COVID-19 in financiƫle nood verkeren, mogelijk geen gebruik kunnen maken van deze door de overheid gefaciliteerde regelingen.

Optreden tegen misbruik coronacrisis

De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen hard op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.