Gevangenisstraf tot 18 maanden in onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Den Haag gevangenisstraffen tot 18 maanden en een beroepsverbod van drie jaar tegen twee verdachten vanwege het frauderen met PGB-gelden bij een thuiszorgbureau. Het OM verwijt de twee verdachten valsheid in geschrifte en het witwassen van 245.210 euro. “Deze vorm van fraude is zeer ondermijnend voor het Nederlandse zorgstelsel” zei de officier van justitie: “Het tast de onderlinge solidariteit aan en dient daarom zwaar bestraft te worden.”

Valsheid in geschrifte

Het strafrechtelijk onderzoek startte na aangifte van een zorgverzekering in april 2015. De verzekeraar gaf aan dat er fraude werd gepleegd met PGB-gelden bij de organisatie en haar BV. Het thuiszorgbureau zou thuiszorgbureau persoonlijke verzorging en verpleging verlenen aan hulpbehoevenden en ouderen. Uit getuigenissen bleek dat dergelijke zorg niet of nauwelijks had plaatsgevonden. Volgens het OM waren onder meer de verantwoordingsformulieren voor de geleverde zorg vervalst. Ook handtekeningen van budgethouders en een aangetroffen kasboek zouden niet kloppen.

Witwassen

Het OM verwijt de twee verdachten ook van het witwassen van 245.210 euro. Budgethouders hadden dit bedrag betaald aan het zorgkantoor. Deze PGB-gelden werden overgemaakt op de rekeningen van het thuiszorgbureau en haar BV. Door het opmaken van valse facturen zijn de sommen verantwoord. Er bleken grote sommen contant geld te zijn opgenomen van de bankrekening van het bedrijf of naar rekening overgemaakt van de verdachten. Dat werd vervolgens opgenomen of uitgegeven.

Ernst van de feiten en strafmaat

Verdachten hebben zich gedurende langere periode en op geraffineerde wijze grote sommen geld toegeëigend die bestemd waren voor hulpbehoevenden en ouderen om de door hen benodigde zorg te bekostigen. De verdachten kregen de beschikking over grote geldbedragen waar zij niet of nauwelijks werkzaamheden voor deden. Door het gebruik van valse documenten is het zorgkantoor om de tuin geleid en heeft de fraude langere tijd kunnen voorduren. De officier vindt dat de verdachten er goed van hebben geprofiteerd: “De hebzucht van verdachten is bevredigd ten koste van zorgbehoevenden. Het gaat ten koste van Nederlands belastinggeld en ook ten koste van de Nederlandse samenleving.” Tegen de twee verdachten eiste de officier van justitie 18 maanden gevangenisstraf. Ook eiste het OM een beroepsverbod gedurende 3 jaar. Dit houdt in dat de verdachten geen beroep in de zorgverlening mogen uitoefenen. Tot slot heeft het om tijdens de zitting een ontnemingsvordering aangekondigd, omdat misdaad niet mag lonen.