Reactie OM op artikel NRC over documentaire FIOD

In 2014 is door het Openbaar Ministerie toestemming verleend aan het productiebedrijf Selfmade Films om het werk van de FIOD in beeld te brengen voor een documentaire. Zoals gebruikelijk bij dit soort mediaproducties is voorafgaand aan het maken van de documentaire een mediacontract gesloten door de betrokken partijen.

De FIOD wilde op een objectieve manier laten zien wat er allemaal komt kijken bij de fraudebestrijding. De insteek van de documentaire was om het werk van de FIOD aan het brede publiek te tonen. Zo worden FIOD rechercheurs gevolgd bij een onderzoek, het voorbereiden op de actiedag en doorzoekingen. In overleg met de FIOD en de producent is ervoor gekozen om voor de documentaire de start van een zaak te volgen, voor zover het het werk van de FIOD betreft.

Het OM werkt regelmatig mee aan mediaproducties. Soms gaat het om opsporing en vervolging in het algemeen, soms om een specifieke zaak. Het OM doet dit, omdat het geven van inzicht in het werk van het OM, de politie of een andere opsporingsdienst een publiek belang is.  Dit publieke belang wordt afgewogen tegen het opsporingsbelang en de privacybelangen van nabestaanden, slachtoffers en verdachten. De betrokkenen worden tijdig geïnformeerd, ofwel om toestemming gevraagd.

De documentaire over het werk van de FIOD wordt op dit moment beoordeeld aan de hand van de voorwaarden die in het mediacontract zijn vastgelegd. Er is geen sprake van nieuwe of strengere eisen van het OM. De verdachten zouden na de uitspraak van de rechtbank op de hoogte worden gesteld over de documentaire, ruim voor de uitzenddatum. Het OM stelt het belang van het onderzoek en de strafzaak voorop. Dat is ook in dit geval gebeurd.

Op het moment dat het OM vernam dat NRC voornemens was om voor de uitspraak van de rechtbank te publiceren over de documentaire, heeft het OM de advocaten van verdachten hiervan op de hoogte gesteld. Het OM is in goed overleg met de advocaten over het vervolg van de documentaire. FIOD en OM zijn nog niet akkoord met de inhoud van de productie.