Celstraf geëist in omvangrijke fraudezaak
Een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Dat eiste het Openbaar Ministerie dinsdagmiddag tegen een 49-jarige man uit Boxtel: “Volgens ons is hij verantwoordelijk voor een omvangrijke fraudezaak, waarbij twee bedrijven voor tonnen werden opgelicht”, zo ligt de officier van justitie toe.
De zaak heeft alles te maken met een bedrijf uit België en een bedrijf uit Jordanië, die in 2015 bezig waren met een zakelijke deal. De bedrijven hadden contact over de levering van vliegtuigonderdelen ter waarde van ruim een half miljoen euro. De communicatie verliep voornamelijk via e-mail. Op enig moment werden de e-mail-accounts gehackt en werden de inhoud van de mails aangepast.
Rekeningnummer aangepast
Na het sluiten van de deal kon het daarom gebeuren dat het bankrekeningnummer waarop het geld voor de vliegtuigonderdelen gestort moest worden, aangepast werd. Het bedrijf uit Jordanië werd geraffineerd om de tuin geleid toen het vragen stelde over het aangepaste rekeningnummer. Uiteindelijk werd het geld door de Jordaniërs niet op de rekening van het bedrijf uit België, maar op het andere rekeningnummer gestort. De fraude kwam aan het licht toen bleek dat het Belgische bedrijf helemaal geen geld had ontvangen.
Verdachte
Al gauw werd duidelijk dat er een link was met Nederland. Onderzoek leidde naar de verdachte uit Boxtel. Een groot gedeelte van het gestorte bedrag werd namelijk overgeboekt naar bankrekeningen die op zijn naam stonden.
Bekende contacten
In het onderzoek kwam vast te staan dat een groot aantal bekenden van de man uit Boxtel, kort na de transactie, een aanzienlijk geldbedrag op hun rekening gestort kregen. Een groot gedeelte daarvan werd vervolgens opgenomen en contant aan de Boxtelnaar geretourneerd. De betrokken personen zijn op verdenking van witwassen als verdachte gehoord. Het gaat om meer dan twintig personen.
"Het waren Russische criminelen"
In juli 2018 werd de verdachte opgepakt. Hij stond al enige tijd gesignaleerd. De man ontkent de grote man van de oplichting te zijn.Hij stelt dat Russische criminelen verantwoordelijk zijn voor de fraude. Hij zou onder druk zijn gezet. De officier gelooft helemaal niets van zijn verhaal: "Uit niets blijkt dat er anderen bij de oplichting betrokken zijn geweest. Dankzij knap speurwerk van digitale specialisten van de politie werden veel sporen veiliggesteld. Uit die sporen is op geen enkele wijze de betrokkenheid van derden naar voren gekomen. Ook op andere manieren is daar niets van gebleken. Wij denken dat deze verdachte en niemand anders verantwoordelijk is voor de gepleegde feiten."
Celstraf
Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan één voorwaardelijk tegen de verdachte: "Daarbij is onder meer rekening gehouden met de professionaliteit en de gewiekstheid van de fraude, die omvangrijk was. Meer dan twintig mensen zijn door deze meneer meegetrokken in deze fraude en dat rekenen wij hem aan. Ook feit dat meneer eerder en voor soortgelijke zaken met Justitie in aanraking is gekomen weegt mee in onze eis."
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt moet de verdachte de schade aan de benadeelde bedrijven terugbetalen.
Uitspraak in de zaak zal zijn op dinsdag 30 juli om 13.00 uur.