Gevangenisstraffen tot twee jaar geeist in onderzoek naar stelselmatige belastingfraude door restaurantketen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot twee jaar geëist tegen vier mannen die er van worden verdacht dat zij betrokken waren bij een criminele organisatie die stelselmatig de omzet van restaurants uit een keten afroomde. Dit zouden zij hebben gedaan om minder belasting te hoeven betalen. De FIOD heeft becijferd dat er vermoedelijk voor zo’n 25 miljoen euro is afgeroomd binnen het concern. Hiermee zou voor de omzetbelasting belastingvoordeel van ruim 1,5 miljoen euro zijn gehaald.

Onderzoek FIOD

In totaal waren tien restaurants uit de keten gedagvaard, evenals vier leidinggevenden. Uit onderzoek door de FIOD komt naar voren dat het afromen van de omzet in bijna alle gevallen plaats vond door achteraf omzetregels uit de kassadatabase te verwijderen en daarna nieuwe – en dus valse – rapporten af te drukken met een lagere ‘afgeroomde’ omzet.

De onjuiste gegevens zouden vervolgens ter beschikking zijn gesteld aan het administratiekantoor dat voor de restaurant keten een valse belasting aangifte deed, aldus de officier: “ Dit alles vond plaats in een conglomeraat van restaurants dat door de aansturing door de leidinggevenden kan worden aangemerkt als een criminele organisatie.”  De inkomsten zouden vervolgens zijn witgewassen.  Hiervan is een deel vermoedelijk aangewend voor al dan niet zwarte lonen en inkopen. Er zijn aanwijzingen dat er mogelijk geïnvesteerd is in vastgoed in Hongkong. Ook werden er tonnen contant geld in de woningen van verdachten aangetroffen.

Ernstige feiten

Volgens het OM gaat het om ernstige feiten: “Het gaat om structurele fraude, voor lange duur en binnen alle geledingen van het concern,” zei de officier op zitting. Hiermee hebben verdachten een oneerlijk concurrentievoordeel kunnen halen en het frauderen met de omzetbelasting is bij uitstek een vorm van fraude die het vertrouwen van de belastingdienst in ondernemers beschaamd: “Het keer op keer beschamen van dit vertrouwen, leidt tot ondergraving van het fiscale stelsel. Voor goedwillende bedrijven is het belangrijk dat zij betaalde omzetbelasting soepel terug kunnen krijgen, omdat zij dit geld dan weer kunnen gebruiken in de volgende transactie. In die zin is een snelle teruggave van belang voor een soepel functioneren van ons handelsverkeer.”

De hoofdverdachte hoorde een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich eisen en een geldboete van 210.000 euro. Tegen zijn vader eiste het OM een gevangenisstraf van 9 maanden en een geldboete van 25.000 euro.   Tegen een compagnon van de hoofdverdachte eiste de officier 21 maanden gevangenisstraf. Bibob-procedures hebben geleid tot sluiting van een aantal restaurants. Dat heeft de officier op zitting meegewogen bij de te eisen straffen. Een vierde verdachte, een bedrijfsleider eiste het OM een werkstraf van 240 uur. De vennootschappen hoorden geldboetes tot 60.000 euro eisen.

De verdachten hebben de verschuldigde bedragen alsnog aan de fiscus afgedragen.

De zitting gaat donderdag verder met de pleidooien van advocaten.