Tot zes jaar cel geëist tegen malafide ‘huurbemiddelaars’

Onder nieuwkomers in Nederland was het algemeen bekend: wilde je snel een huurwoning, dan moest je langs bij het Haagse administratiekantoor van de twee broers van 32 en 26 jaar. Dat kostte flink wat geld, maar dan was het ook zo geregeld. Via fraude bleek achteraf. Op die manier ‘hielpen’ de twee zo’n 275 huurders aan een sociale huurwoning. Vandaag eiste het OM zes jaar cel tegen de oudste broer en vier jaar tegen de jongste.

Inkomensverklaringen, uittreksels uit de Gemeentelijke  Basisadministratie, salarisspecificaties; de twee broers draaiden er hun hand niet voor om. Op een USB-stick (die bij doorzoeking van het kantoor werd gevonden) stonden allerlei blanco sjablonen die zij voor hun vervalsingen gebruikten.

Hun klanten betaalden forse bedragen voor de diensten van de broers. Geschat wordt dat zij tussen de 275.000 en 550.000 euro verdiend moeten hebben aan hun oplichtingspraktijken. Zo bleek dat de oudste broer in zestien maanden tijd meer dan een ton aan contanten op één van zijn rekeningen had gestort. Verschillende woningcorporaties uit de Haagse en Amsterdamse regio werden het slachtoffer van de broers. Het is onduidelijk gebleven of alle klanten wisten dat de twee fraudeerden. Sommigen van hen hebben tegen de broers aangifte gedaan wegens oplichting.

Vuurwapen

De zaak kwam aan het rollen in april 2017. Toen kreeg de politie een melding van bedreiging met een vuurwapen aan de Koninginnegracht waar de broers kantoor hielden. Een doorzoeking leidde niet alleen tot de vondst van een vuurwapen maar ook van allerlei blanco formulieren van overheidsinstellingen. Daarop werden de twee aangehouden, onder meer op verdenking van fraude. Vandaag moesten zij zich  voor de rechter verantwoorden en hoorden zij forse celstraffen tegen zich eisen.

De ene broer ontkent, de ander bekent gedeeltelijk. Maar volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs tegen de twee. Behalve de USB-stick en getuigenverklaringen zijn er ook beelden van hun eigen bewakingscamera. Daarop is onder meer te zien dat de broers druk in de weer zijn met blanco formulieren met het rijkslogo. Ook is in beeld hoe zij in januari 2017 bezig zijn met het vernietigen van bewijsmateriaal, nadat een woningcorporatie een klant van hen had geconfronteerd met de vervalsingen.

Wachtlijst

De officier van justitie stelde dat deze zaak ‘onze maatschappij raakt in het sociale hart’: “Mensen die jarenlang op een wachtlijst stonden, visten achter het net doordat de verdachten anderen onterecht aan een woning hielpen.”

Hij eiste tegen de oudste broer (die op papier de leiding had over het kantoor) zes jaar cel en tegen de jongste (die bij alle strafbare feiten nauw betrokken was) vier jaar cel. De uitspraak is over twee weken.