Tot drie maanden gevangenisstraf opgelegd aan verdachten vanwege indienen valse facturen bij zorgverzekeraar
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam werkstraffen en een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen zes verdachten voor het indienen van zorgkosten in Marokko, terwijl uit onderzoek van de opsporingsdienst van de inspectie SZW blijkt dat die in werkelijkheid niet zouden zijn gemaakt. De politierechter legde ook werkstraffen op. De hoofdverdachte moet twee maanden de cel in: ‘Verdachten hebben misbruik gemaakt van het vertrouwen waarop ons zorgsysteem gebaseerd is’ zei de officier van justitie op zitting.
Vandaag waren in totaal acht verdachten gedagvaard om voor de rechter te verschijnen. De verdachten maakten alle gebruik van nagenoeg dezelfde soort facturen van een kliniek, een laboratorium en apotheek in Marokko. Het strafrechtelijk onderzoek startte naar aanleiding van een aangifte van een zorgverzekeraar, zei de officier van justitie: “Dit onderzoek is gaan rollen na een controle onder ingediende declaraties bij verzekeraar Zorg en Zekerheid. Doordat de zorgverzekeraars in Nederland regelmatig overleg hebben in een werkgroep om fraude te bestrijden werden ook andere verzekeraars op het spoor van deze fraude gezet.”
Uit het onderzoek dat volgde blijkt dat er bij vier zorgverzekeraars 32 vervalste facturen zijn ingediend door acht verdachten: “Van de acht verdachten zijn er drie met exact dezelfde klachten, een longontsteking en dan ook nog in juni 2015, en die ook allen op exact dezelfde data behandeld zijn in het ziekenhuis,” zei de officier op zitting. En dat niet alleen: “Toevallig zijn er ook dan nog veel dezelfde tekstuele verschrijvingen gemaakt en zijn er identieke fouten in de bedragen in enkele facturen geconstateerd.” Het OM acht het bewezen dat de verdachten gebruik hebben gemaakt van valse facturen. Uit onderzoek blijkt dat ze niet in de kliniek of bij de apotheek in Marokko zijn geweest. Hierdoor hebben zij onterecht bedragen tot ruim 1800 euro kunnen innen. De verzekeraars hebben die bedragen terug gevorderd.
Ernst van het feit
In Nederland mogen buitenlandse zorgkosten bij een zorgverzekeraar gedeclareerd worden, nadat een declaratieformulier naar waarheid is ingevuld en voorzien is van de relevante facturen. De manier van declareren is grotendeels gebaseerd op het vertrouwen dat verzekerden de declaratie naar waarheid invullen. “De verdachten hebben met het indienen van valse declaraties en valse facturen het vertrouwen geschaad dat de maatschappij moet kunnen stellen in de juistheid en het gebruik van die documenten,” zei de officier op zitting: “Door hun handelwijze dragen verdachten niet alleen bij aan het toebrengen van financieel nadeel aan de zorgverzekeraar maar ook, indirect, aan de samenleving. Dit omdat een premie verhoging uiteindelijk een mogelijk gevolg van deze fraude kan zijn.” Verdachten hebben volgens het OM alleen oog gehad voor hun individuele financiële belangen.”
Het OM weegt voor één verdachte nog zwaar mee dat hij een voorbeeldfunctie heeft en de spin in het web van de fraude lijkt te zijn geweest. Een van de verdachte is gemeenteraadslid voor een politieke partij in Den Haag. Ook zijn vrouw, ex-vrouw en een partijgenoot waren vermoedelijk bij de fraude betrokken. Dat is ernstig, aldus het OM: “Mensen met een voorbeeldfunctie, zoals een gemeenteraadslid, dienen van onbesproken gedrag te zijn,” zei de officier. Het OM eiste tegen hem een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. De rechtbank legde een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden op, waarvan een maand voorwaardelijk. Ook de politierechter noemde deze verdachte de spin in het web.
De overige verdachten hoorden werkstraffen van 40, 60 en 80 uur tegen zich eisen. Daarnaast verzocht het OM de rechtbank om vorderingen van de benadeelde verzekeraars toe te wijzen. De rechtbank kende al die vorderingen toe. De rechtbank veroordeelde de verdachten tot 30 uur, 40 uur, 60 uur en 80 uur werkstraf. De zaken tegen twee verdachten zijn aangehouden en zullen op een later moment door de rechtbank worden behandeld.