Boete voor eierhandelaar die Fipronileieren heeft omgekat
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam een boete van 30.000 euro geëist tegen een eierenhandelaar uit Mijnsheerenland die op grote schaal eieren zou hebben voorzien van een vals herkomstnummer. De werkelijke herkomst van de eieren was onduidelijk. Een deel van de eieren had een te hoog Fipronil gehalte. “Het bedrijf heeft het vertrouwen van de samenleving in de sector een forse knauw toegebracht. Dit deden zij, kort nadat de sector in een enorm dal terecht was gekomen als gevolg van de Fipronil-affaire” zei de officier op zitting.
De opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) doorzocht het bedrijf in juni 2018. Er werden 280.000 (26 pallets á 10.800) ongestempelde eieren aangetroffen. De herkomst van de eieren was niet herleidbaar uit de administratie en de verdachte heeft hier niet over willen verklaren tegen de NVWA. Het OM vindt dit ernstig vanwege de veiligheidsrisico’s. Indien er iets mis blijkt te zijn met de eieren moeten de autoriteiten weten waar de eieren vandaan komen, zodat ze verdere verspreiding kunnen voorkomen.
Daarnaast heeft de eierenhandelaar de eieren volgens het OM proberen te voorzien van een kipnummer van een pluimveebedrijf uit het midden van Nederland. Dat pluimveebedrijf verklaarde nooit eieren te hebben verkocht aan de eierenhandel in Mijnsheerenland. Toch deed de verdachte lijken of ze daar vandaan kwamen. Op het bedrijf van de eierenhandelaar stond een eiersorteermachine aan die gekoppeld was aan eierstempelmachines. Nabij deze machines werden ruim 40.000 eieren aangetroffen die het valse kipnummer hadden gekregen. De eieren werden zo als het ware ‘omgekat’ alsof ze scharreleieren waren die van dat bedrijf in het midden van Nederland zouden zijn gekomen.
‘Vertrouwen in voedselveiligheid knauw door fraude’
De NVWA-IOD heeft monsters genomen uit de voorraad aangetroffen gestempelde en ongestempelde eieren. Uit de monsters bleek dat een aantal eieren een te hoog gehalte aan Fipronil bevatten. “Het valt verdachten zwaar aan te rekenen dat zij het de NVWA niet mogelijk hebben gemaakt het bedrijf dat de eieren werkelijk heeft aangeleverd te controleren op de Fipronil-besmetting” zei de officier van justitie op zitting: “Dat in een periode waarin de effecten van fipronil-affaire nog merkbaar waren.” De eieren waren vermoedelijk afkomstig van een bedrijf waar Fipronil is gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen onder meer bloedluis. Eieren die een te hoog gehalte aan Fipronil bevatten, moeten worden vernietigd: “Het heeft er de schijn van dat verdachten weinig gelegen is aan de voedselveiligheid. Verdachten hebben het mogelijk gemaakt dat deze eieren toch in de handel kwamen door ze te voorzien van een vals eiermerk.”
Het OM acht voor de onderneming een geldboete van 30.000 euro op de plaats. De officier eiste ook de verbeurdverklaring van de stempelmachines. “Zij zijn gebruikt voor de fraude met het betreffende eiermerk en uit het onderzoek is geen legaal gebruik van de machines duidelijk geworden.” Tegen de leidinggevende eist het OM een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een werkstraf van 160 uur. De rechtbank deed meteen uitspraak. De onderneming moet een boete van 30.000 euro betalen en de eiermachines werden verbeurd verklaard. De leidinggevende moet van de rechtbank 100 uur werkstraf verrichten met een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand als stok achter de deur.