15 maanden celstraf geëist voor handelen in namaakartikelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam 15 maanden celstraf geëist tegen twee verdachte mannen van 28 en 29 jaar oud, voor het handelen in namaakartikelen. Volgens het OM hebben de verdachten in nauwe samenwerking gehandeld in nagemaakte artikelen van de merken Beats, Samsung, Adidas, Bose, Kingston en Sandisk.

De handel van verdachten kwam aan het licht nadat er een partij koptelefoons van het merk Beats by Dré bij DHL in Den Haag werd onderschept, na een controle van de Douane. Vervolgens werden er door Douane en FIOD op verschillende locaties diverse partijen namaakartikelen aangetroffen en in beslag genomen. Op de leveringsfacturen werden de producten niet vermeld, maar wel aanduidingen als ‘bicycle lock’ of ‘digital photo frame’.

De verdachten handelden via de website www.beatsbykopen.nl waar zij potentiele kopers naartoe leidden via Marktplaats. Ondanks het slechte materiaal van de namaakartikelen maakte de handel een professionele indruk door de grote hoeveelheid die verdachten in nog geen twee jaar wisten af te zetten, evenals hun omzet van ruim 550.000 euro in die korte tijd.

Ernst van de feiten

Volgens de officier van justitie hebben de verdachten de merkhouders met hun handel ernstig benadeeld. Niet alleen door de gederfde inkomsten, maar ook door reputatieschade. Namaakartikelen zijn doorgaans van een kwalitatief lager niveau. Daarnaast hebben zij ook verkopers van officiële merkartikelen benadeeld, want zij zagen hun omzet wegvloeien naar de illegale handel van de verdachten.

Voor wat betreft de fiscale feiten hebben verdachten gefraudeerd met volgens de officier de meest kwetsbare belasting die dit land heeft: de omzetbelasting. De fiscus vertrouwt op de juistheid van de aangiften, omdat veel ondernemers het terug te krijgen geld nodig hebben om weer in hun bedrijfsvoering te investeren. Wanneer de fiscus door fraudes als deze meer en intensiever moet controleren, leidt dit niet alleen tot meer kosten aan de zijde van de fiscus en kosten en ongemak bij welwillende bedrijven, maar ook tot een rechtstreeks effect op onze economie, omdat het langer duurt voordat geld terugvloeit in onze economie.

Strafmaat

Een gevangenisstraf van 15 maanden onvoorwaardelijk voor beide verdachten vindt de officier hier dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.