Gevangenisstraf van 8 jaar geëist tegen twee verdachten van miljoenenfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen van acht jaar geëist tegen een 46-jarige en een 52-jarige man uit Rotterdam. Het OM verwijt hen het leiding geven aan een criminele organisatie die zich op grote schaal bezig hield met stelselmatige faillissementsfraude, belastingfraude, valsheid in geschrift en witwassen. De verdachten gebruikten hiervoor diverse uitzendbureaus in de steigerbouw. Het nadeel voor de fiscus wordt geschat op ruim 15.000.000 euro.

De mannen zijn in het eerste kwartaal van 2017 aangehouden door de FIOD. Beide mannen zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis. Uit het onderzoek door de FIOD blijkt dat de mannen die vandaag voor de rechtbank stonden feitelijk leiding gaven aan vier uitzendbureaus, die allen failliet zijn gegaan. Verdachten zouden via een vaste modus operandi hebben geopereerd; zij onttrokken op verschillende manieren geld uit de ondernemingen, vroegen belasting terug, maar betaalden zelf niet alle belasting waardoor de schulden snel opliepen. Zij lieten de bedrijven volgens het OM bewust failliet gaan. Ze zetten hun personeel en activiteiten al voor het faillissement over naar een nieuwe onderneming met een andere bestuurder, maar verdachten trokken weer feitelijk aan de touwtjes. In totaal zouden de hoofdverdachten 15 miljoen euro aan de boedels hebben onttrokken. De Belastingdienst en andere schuldeisers stonden na de faillissementen steeds met lege handen.

Ernstige feiten

Het OM vindt de werkwijze van verdachten zeer laakbaar, zei de officier van justitie op zitting: “Het tweetal had een modus operandi van het zoveel mogelijk leegtrekken en opbouwen van (belasting)schulden, mede via voorbelastingen. Er werd steeds doelbewust op een faillissement afgestevend.” Verdachten hebben volgens het OM leiding gegeven aan een criminele organisatie die tot doel had om door middel van grootschalige fraude grote financiële voordelen te behalen: “Het grootste deel van de buitgemaakte gelden is niet teruggevonden en kennelijk nog steeds in de beschikkingsmacht van verdachten. Door hun handelen hebben verdachten schuldeisers ernstig benadeeld, het belastingstelsel ernstig ondermijnd en hebben zij zichzelf en anderen verrijkt ten koste van de samenleving.” Mede daarom vindt het OM een gevangenisstraf van acht jaar passend. Op een eerdere zitting werd al een ontnemingsvordering aangekondigd, omdat misdaad niet mag lonen.

In het onderzoek zijn nog circa 20 personen gedagvaard om in november 2018 voor de rechtbank te verschijnen. De rechtbank zal na het sluiten van alle zaken uitspraak doen op 20 december 2018.