30 maanden cel geëist voor witwassen via Beverwijkse Bazaar

Het Functioneel Parket heeft vandaag in de rechtbank van Amsterdam 30 maanden cel geëist tegen een 55-jarige man uit Amsterdam. De man wordt verdacht van het witwassen van ruim 800.000 euro.

Uit onderzoek van de FIOD kwam naar voren dat de verdachte vermoedelijk handelde in gestolen goederen, zoals parfum en cosmetica. Deze zwarte handel werd veelal aan afnemers op de Beverwijkse Bazaar als ‘wit’ verkocht. De bedrijven waar de verdachte de feitelijke leiding had, deden geen of onjuiste aangifte omzetbelasting. Terwijl de btw door de afnemers wel als voorbelasting werd teruggevraagd. Hiermee wordt de Belastingdienst feitelijk opgelicht.

De verdachte zou gebruik hebben gemaakt van katvangers om te verhullen dat hij achter de bedrijven zat die deze btw-fraude pleegden. Hij gebruikte deze illegale inkomsten om van te leven. Zo maakte hij eens 600.000 euro naar zichzelf over, en 150.000 euro naar zijn partner.

Strafmaat

De verdachte heeft vermoedelijk jarenlang BV ’s gebruikt om de Belastingdienst op te lichten, zwarte handel te drijven en gelden wit te wassen. Het gaat hier om een ernstige en ondermijnende vorm van fraude. De omvang van het nadeel is ruim 1,3 miljoen euro. De Belastingdienst lijdt enorme schade. “Bovendien heeft de verdachte door en met zijn handelen anderen meegetrokken in de misère. Katvangers worden en werden door de fiscus, banken en de opsporing aan de tand gevoeld en blijven vaak met schulden zitten”, aldus de officier van justitie. Daarom ziet de officier van justitie gevangenisstraf van 30 maanden als passend. Tevens eiste zij een verbeurdverklaring van de 800.000 euro die de Amsterdammer heeft witgewassen.