Celstraffen geëist tegen drie mannen die verdacht worden van leiden criminele organisatie, hennepteelt en witwassen
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vandaag gevangenisstraffen geëist van zes jaar tegen een 53-jarige man uit Arnhem en een 49-jarige man uit het Spaanse Fuengirola. Tegen een 42-jarige man uit Arnhem is een celstraf geëist van vijf jaar. De mannen worden onder meer verdacht van het leiden van een criminele organisatie die tussen 2010 en 2015 een groot aantal omvangrijke hennepkwekerijen onder zich had.
Volgens de officier van justitie exploiteerde het drietal in de genoemde periode vijftien kwekerijen in onder meer Arnhem, Oosterbeek en Deventer. Vermoedelijk is de organisatie verantwoordelijk voor meer dan twintig kwekerijen. Het aantal hennepplanten per kwekerij varieerde van 750 tot 3200.
Geld dat werd verdiend met de teelt en verkoop van hennep werd onder meer geïnvesteerd in onroerend goed in Turkije en Brazilië. Gedurende het onderzoek naar de criminele organisatie is tussen 2014 en 2017 meer dan anderhalf miljoen euro in Nederland beslag genomen, samen met meerdere voertuigen, waaronder twee sportwagens. Ook in het buitenland is beslag gelegd, onder meer op onroerend goed.
De officier van justitie acht deelname aan een criminele organisatie, hennepteelt, witwassen en vuurwapenbezit wettig en overtuigend bewezen. “Deze organisatie scoort op vrijwel alle punten in de eredivisie van de criminaliteit. Enkel op het thema geweld kan het ernstiger”, aldus de officier.
Al met al acht het OM onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van zes en vijf jaar op zijn plaats. De officier van justitie verzoekt daarnaast de rechtbank om het geld dat de verdachten hebben verdiend met de hennephandel verbeurd te verklaren. Dat geldt ook voor de spullen die zij met het criminele geld hebben gekocht.
Naast de drie hoofdverdachten staan deze maand nog negentien andere verdachten in deze zaak voor de rechter. Acht van hen wordt deelname aan de criminele organisatie ten laste gelegd. Drie verdachten wordt witwassen verweten en acht mensen worden verdacht van betrokkenheid bij een of twee concrete hennepkwekerijen.
De rechtbank in Arnhem doet uitspraak op 10 december.