Eis: 2,5 jaar gevangenisstraf voor faillissementsfraude met uitzendbureau
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van twee en een half jaar geëist tegen een 47-jarige man uit Heerhugowaard. Het OM verwijt de man belastingfraude, valsheid in geschrift en faillissementsfraude met een uitzendbureau. Hij liet schuldeisers zitten met een nadeel van in totaal meer dan 2.500.000 euro. ‘Het zou zomaar kunnen dat ook andere ondernemers door deze fraude failliet zijn gegaan,’ zei de officier op zitting.
De 47-jarige man gaf leiding aan twee bedrijven, te weten 5 Vliet en The 5 Uitzendburo B.V. Hij had bij beide bedrijven een 62-jarige man als formeel bestuurder aangesteld. Die persoon is ook als verdachte aangemerkt. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat vanuit The 5 Uitzendburo de uitgaven zoals salaris voor ingehuurde werknemers werden gedaan. De inkomsten kwamen bij 5 Vliet binnen. De hoofdverdachte zou opzettelijk onjuiste aangifte omzetbelasting voor 5 Vliet hebben gedaan. Ze deden net of er geen omzet werd gedraaid door 5 Vliet: “Dat terwijl er wel omzet werd gedraaid,” zei de officier op zitting. De schatkist zou door de belastingfraude voor meer dan 200.000 euro zijn benadeeld. Ook zou de hoofdverdachte een verklaring van de Belastingdienst - waarin stond dat hij altijd netjes belasting afdroeg - hebben vervalst. "Daarnaast blijkt dat allerlei omzet naar de privérekening van de hoofdverdachte werd overgemaakt.” The 5 Uitzendburo werd in december 2013 failliet verklaard. Schuldeisers hadden het nakijken. De verdachten werkten niet mee om vervolgens een deugdelijke administratie te overhandigen aan de curator, die daardoor de belangen van de schuldeisers niet goed kon vertegenwoordigen.
‘Faillissementsfraude ondermijnt vertrouwen’
De officier van justitie benadrukte op zitting de ernst van de feiten: “Faillissementen zorgen niet alleen voor het ontstaan van schulden bij andere ondernemers en werknemers, ook de overheid wordt vaak benadeeld. Bij faillissementsfraude is de opzet van de verdachten gericht op het ontstaan van die schade, hetgeen dit een zeer ernstig feit maakt.” Daarnaast waren onjuiste aangiften omzetbelasting gedaan door verdachten: “De samenleving mag van elke ondernemer, dus ook van verdachten, verwachten dat de overheid juiste informatie wordt verstrekt. De overheid moet kunnen vertrouwen op deze informatie. Door onjuiste aangiften in te dienen, hebben verdachten dit vertrouwen geschonden en de Belastingdienst, en daarmee de hele samenleving, benadeeld,” zei de officier van justitie. Ze eist een gevangenisstraf van twee en een half jaar tegen de hoofdverdachte. De medeverdachte hoorde een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden tegen zich eisen. Het OM ziet deze straffen als passend. De Rechtbank doet over twee weken uitspraak.