Celstraffen tot 57 maanden geëist in Vestia-zaak

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank van Rotterdam celstraffen tot 57 maanden geëist tegen vier van de in totaal acht verdachten in de Vestia-zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de verdachten onder meer niet-ambtelijke omkoping, oplichting, witwassen en fiscale fraude.

Er is de afgelopen jaren veel media-aandacht geweest voor de Vestia-zaak. Het financiële beleid van Vestia, dat jarenlang geroemd werd, is uiteindelijk zeer risicovol gebleken terwijl er tegelijkertijd sprake was van een vermoedelijk zeer omvangrijke frauduleuze verrijking. De Vestia-zaak vormde de directe aanleiding tot het instellen van de Parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. En het is de zoveelste zaak op rij waarbij de integriteit in de sociale woningbouw in het geding is.

Kern van de zaak

In maart 2012 meldde verdachte Arjan G. zich met zijn raadsman bij het OM met de mededeling dat hij jarenlang de helft van fees die hij ontving voor de bemiddeling bij het afsluiten van derviatencontracten tussen Vestia en diverse banken had doorbetaald aan de treasurer van Vestia, verdachte Marcel de V. Vestia was niet op de hoogte van de inzet van Arjan G. als tussenpersoon en ook niet van de doorbetalingen die Marcel de V. jarenlang heeft ontvangen. In totaal heeft Arjan G. in de periode van september 2004 t/m december 2010 een bedrag van ruim tien miljoen euro overgemaakt naar een speciaal daarvoor door Marcel de V. geopende bankrekening.

De kern van deze zaak gaat over corruptie tussen deze twee verdachten: steekpenningen die werden betaald uit fees. Deze fees werden voor de banken betaald aan FIFA Finance voor de transacties met Vestia. In bredere zin gaat deze zaak over de integriteit in de sector volkshuisvesting.

De FIOD startte na deze melding in 2012 een diepgaand onderzoek. Gaandeweg kwamen er ook andere verdachten in beeld, zoals de vader en de ex-echtgenote van Arjan G. Het OM verwijt hen witwassen.

Ernst van de feiten

Dat verdachte Arjan G. zichzelf heeft gemeld bij het OM is te prijzen. Het OM wil dit ook verdisconteren in de straf, zodat het “zelf meld-effect” duidelijk is. Voor het bepalen van de eis is ook relevant hoe een verdachte zijn strafbare handelingen heeft beleefd en hoeveel inzicht hij daarin toont. Arjan G. is echter niet met het volledige verhaal bij het OM gekomen. Hij heeft het OM niet verteld dat hij ook nog twee andere personen heeft omgekocht en voordat hij zich kwam melden zijn geld heeft veiliggesteld/witgewassen.

Verdachte Marcel de V. heeft meer dan zes jaar lang steekpenningen aangenomen van Arjan G. terwijl hij ondertussen vertrouwen genoot van Vestia. Hij kreeg veel vrijheid en hij heeft op grove wijze misbruik gemaakt van zijn positie als kasbeheerder van Vestia. Hij heeft de wet overtreden en in strijd gehandeld met de integriteitscode van Vestia.

De vader van Arjan G. heeft diverse witwashandelingen verricht ten behoeve van zijn zoon en ex-schoondochter. Daar is hij behoorlijk ver in gegaan. Zelfs zover dat hij onder andere bij een Zwitserse bank rekeningen heeft geopend toen zijn zoon en toenmalig echtgenote vanwege bekendheid in de media niet meer welkom waren als klant bij deze bank waar zij aanvankelijk hun geld hadden gestald. In totaal stond op die Zwitserse rekeningen 2,8 miljoen euro. Pascal van W. wordt onder andere verweten 1,3 miljoen euro te hebben witgewassen door geld veilig te stellen op een Zwitserse bankrekening vlak voordat haar toenmalig echtgenoot Arjan G. zich bij het OM meldde.

Strafeisen

Een gevangenisstraf van 57 maanden voor hoofdverdachte Arjan G. en een gevangenisstraf van 48 maanden voor hoofdverdachte Marcel de V. vindt de officier hier op zijn plaats. De vader van Arjan G. hoorde een strafeis van 7,5 maand tegen zich eisen en voor de ex-vrouw van Arjan G. 5 maanden. Ook kondigt het OM tegen alle verdachten een ontnemingsvordering aan.

Overige verdachten

Tijdens het onderzoek van de FIOD kwamen nog vier andere verdachten in beeld. Leroy van D., Jan Hein G., Jako G. en financieel adviesbureau Censum Finance & Treasury B.V. horen dinsdag 5 juni a.s. wat het OM tegen hen eist.