Taak- en celstraf geëist tegen predikant voor verduistering
Tegen een 63-jarige man, die ervan verdacht wordt in de periode januari 2014 tot juli 2015 ruim twee ton te hebben verduisterd van de Stichting Welzijn Senioren in Huizen, is vandaag een taakstraf van 240 uur en een celstraf van 6 maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk geëist.
Vanaf 1 januari 2014 was de man, die predikant van beroep is, penningmeester van de stichting die zich ten doel stelt ouderen financieel te ondersteunen bij problemen. De werkwijze van het bestuur was dat alle aanvragen, schenkingen en transacties door het bestuur moeten worden besproken en goedgekeurd voordat er wordt uitgekeerd. In strijd met deze werkwijze onttrok de verdachte een groot bedrag van 210.536 euro aan het vermogen van de stichting zonder toestemming van zijn medebestuurders. Toen het bestuur notie kreeg van de overboekingen, spraken ze hem hierop aan. Hij beloofde het geld terug te storten maar deed dit niet.
Uit het onderzoek door de financiële recherche is gebleken dat het geld via een tussenrekening terecht kwam op een rekening van een besloten vennootschap die bestuurd werd door verdachte en zijn vrouw. De vrouw zou echter nooit inzage in of toegang tot de rekeningen hebben gehad. De verdachte verklaarde dat een deel van het geld ten goede is gekomen aan pastoraal werk en dat een ander deel is besteed aan zakelijke transacties van hemzelf.
De officier van justitie had verduistering ten laste gelegd en vond dit ook bewezen. Hij wees de verdachte erop dat hij het vertrouwen van vele mensen heeft beschaamd met een “aaneenschakeling van frauduleuze handelingen”. Dat hij predikant was en daardoor des te meer werd vertrouwd en een voorbeeldfunctie had, woog de officier van justitie mee in zijn strafeis. Weliswaar is de zaak al wat ouder en heeft de verdachte een blanco strafblad, maar hij heeft op berekenende wijze zich een groot bedrag toegeëigend. Bovendien heeft hij tijdens de onderzoeken onwaarheden verteld en geen open kaart gespeeld. Alles overwegende eiste de officier van justitie de maximale taakstraf van 240 uur en zes maanden gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook moet het bedrag van ruim twee ton worden ontnomen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.