Gevangenisstraffen tot 30 maanden geëist in DigiD fraudezaak
Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Assen gevangenisstraffen tot 30 maanden geëist tegen 4 verdachten van DigiD fraude. Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachten onder meer diefstal, oplichting, witwassen, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie.
De verdachten, waaronder een voormalig medewerker van de Belastingdienst, hebben de DigiD van derden gebruikt om op websites van overheidsorganisaties onder meer bankrekeningen en gegevens omtrent inkomen, huur- en zorgkosten van personen te wijzigen om zo diverse toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag aan te vragen en zich deze gelden toe te eigenen. De benodigde DigiD-inloggegevens hiervoor werden verkregen door diefstal uit brievenbussen.
Zeker 370 mensen zijn slachtoffer geworden van de handelwijze van deze verdachten. De Belastingdienst is voor bijna 4 ton opgelicht.
Ernst van de feiten
Een DigiD is persoonlijk en geheim en vormt onderdeel van de “digitale identiteit” die burgers voor de overheid hebben. Iedere burger mag er op vertrouwen dat zijn of haar gegevens geheim zijn en blijven en dat er geen misbruik wordt gemaakt van zijn of haar digitale identiteit. Misbruik van de DigiD ondermijnt het vertrouwen dat burgers hebben in de communicatie met de overheid en tast het systeem aan. Het feit dat deze fraude werd gepleegd met actieve medewerking van een ambtenaar van de Belastingdienst schaadt dit vertrouwen des te meer.
Huur- en zorgtoeslag is bedoeld voor hen die zwak staan en onvoldoende geld hebben om hun huur of hun zorgverzekeringskosten te kunnen betalen. De verdachten hebben opzettelijk gebruik gemaakt van de kwetsbaarheden van het systeem om op die manier geld, dat bestemd was voor personen die dat echt nodig hebben, in hun eigen zak te stoppen. Op deze manier verrijkten zij zichzelf ten koste van de staat en ondermijnden zij het vertrouwen dat de burgers in onze verzorgingsstaat hebben. Doordat de verdachten uitsluitend hun eigen geldelijk belang nastreefden hebben zij de samenleving grote schade toegebracht. De gevolgen die deze fraude heeft gehad gaan om deze redenen heel veel verder dan de financiële schade van de oplichting.
Strafeis
Tegen twee verdachten, waaronder de voormalig belastingambtenaar eiste de officier 30 maanden gevangenisstraf, de derde verdachte hoorde 24 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen en tegen de vierde verdachte eiste de officier 18 maanden gevangenisstraf. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak zal doen.