Celstraf en werkstraffen geëist voor witwassen met horlogehandel
Van een slordige boekhouding was geen sprake bij de verdachten, een man en een vrouw van 40 en 41 jaar uit Zeewolde, die vandaag voor de rechter stonden. Volgens het openbaar ministerie was er sprake van een jarenlange en omvangrijke witwaspraktijk met de handel in horloges. Ook een 47-jarige medeverdachte die facturen zou hebben vervalst, moest zich verantwoorden. De officier van justitie eiste vandaag een celstraf tegen de hoofdverdachte en werkstraffen tegen de andere twee. Ook stonden de bedrijven van de hoofdverdachte terecht (besloten vennootschappen).
De verdachte handelde van 2002 tot 2014 in dure horloges. Onderzoek over deze periode heeft aan het licht gebracht dat er in deze periode contante geldbedragen tot ongeveer 7,5 ton zijn witgewassen door contante stortingen, moneytransfers en aankopen van auto’s, horloges en andere goederen.
Er zijn tal van aanwijzingen die duiden op witwassen. Zo had de 40-jarige verdachte criminele contacten en deed hij via zijn bedrijf forse transacties in contanten. Persoonsgegevens werden bij die contante betalingen niet vastgelegd. Horloges werden contant gekocht en deze aankopen werden niet geregistreerd. Ook dure auto’s als BMW’s, Lamborghini’s, Porsche en Ferrari werden voor een groot deel met contant geld gekocht. Het uitgavenpatroon stond al met al niet in verhouding tot het inkomen. De verklaring die de verdachte gaf voor het geld, de winst uit de horlogehandel en leningen van familie, kon niet administratief worden onderbouwd.
Naast het witwassen wordt de verdachte valsheid in geschrifte verweten omdat verschillende transacties niet in de administratie zijn geregistreerd en de jaarstukken van de bedrijven daarmee ook vals zijn. Verder was de verdachte verplicht om contante transacties van meer dan 15.000 euro te melden maar heeft dit nagelaten.
De vrouwelijke medeverdachte deed de boekhouding voor de bedrijven. Zij had zodoende inzicht in de transacties en stelde geen vragen bij de grote contante bedragen die zij op de rekeningen moest storten. Dat zij directeur/groot aandeelhouder van de vennootschappen was en een groot aantal auto’s op haar naam had, was gericht op het verhullen van het vermogen.
De 47-jarige medeverdachte wordt alleen valsheid in geschrifte verweten. Dat de man facturen en airwaybills vervalste, kwam aan het licht toen verzendingen van zijn bedrijf werden onderschept en gecontroleerd. De inhoud van de pakketten bleken niet overeen te komen met de gegevens op de facturen en airwaybills. Zo bleek een pakket met daarin een toolbox ter waarde van 20 euro, in werkelijkheid een horloge te bevatten van 15.000 euro.
De officier typeerde de hoofdverdachte als ‘de horlogeman waar mensen naartoe konden om hun geld wit te wassen’. Criminelen werd het mogelijk gemaakt hun illegale winsten om te zetten en goederen en uiteindelijk in witgewassen geld. Zijn legale handel in horloges typeerde de officier van justitie als “een dekmantel voor de onverklaarbare geldstromen, een sterke vermenging tussen boven- en onderwereld, en wit en zwart geld.” Tegen de hoofdverdachte eiste hij een celstraf van 30 maanden; tegen de vrouwelijke medeverdachte een werkstraf van 240 uur en zes maanden celstraf voorwaardelijk. Beide ondernemingen moeten een boete krijgen van 100.000 euro. Tegen de 47-jarige medeverdachte eiste de officier ook een werkstraf van 240 uur en zes maanden celstraf voorwaardelijk. In een latere procedure zal de ontneming nog worden besproken.