Celstraffen tot zes jaar geëist voor witwassen bitcoins

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft celstraffen variërend van 15 maanden tot zes jaar geëist tegen zes mannen die verdacht worden grootschalig witwassen van bitcoins, deels afkomstig van handel via DarknetMarkets.

De zes verdachten vallen uiteen in twee groepen. Drie mannen, van 21, 25 en 29 jaar, traden op als ‘bankiers’ van bitcoins die de andere drie, mannen van 29,39 en 44 jaar, deels hadden ‘verdiend’ met illegale handel op ondergrondse sites. De officieren van justitie vonden bewezen dat de mannen in de onderzoeksperiode van begin 2014 tot eind september 2015 bitcoins omwisselden voor een bedrag van zeker tien miljoen euro. Aangezien de ‘bankiers’ een hoge commissie van gemiddeld negen à tien procent vroegen in ruil voor gegarandeerde anonimiteit, zouden ze met het witwassen tot een miljoen euro winst hebben gemaakt.

De werkwijze bestond eruit dat de bitcoins, die onder andere waren verdiend met drugs- of andere illegale handel, werden overgenomen door de drie ‘bitcoinbankiers’. Nadat deze bitcoins in veel gevallen waren bewerkt met versluieringsmethoden, werden ze via de legale Bitcoin Exchange omgeruild voor euro’s en gestort op diverse rekeningen. Deze rekeningen stonden voor een deel op naam van de drie verdachten, maar ook op naam van diverse rechtspersonen en van katvangers. Nadat de Nederlandse banken de rekeningen van de verdachten hadden opgeheven vanwege onvoldoende informatieverstrekking, werd een aantal rekeningen in het buitenland geopend. Van die rekeningen werd het geld contant opgenomen, vervoerd en geleverd aan de klant.  Aangezien de verdachten konden weten dat de bitcoins afkomstig waren van criminele activiteiten en zij het toch voorhanden hadden en zelfs hebben geprobeerd het spoor van het geld te verhullen door overboekingen en contante opnamen, vonden de officieren van justitie het witwassen bewezen.

De officieren hekelden het ondermijnende karakter van deze ‘bitcoinbankiers van de onderwereld’. De drie mannen verdienden geld als water met het criminele bankieren en leefden een luxe leven op Malta. “Een levensstijl waar andere mensen met jaloezie naar kunnen kijken”. Kern van de zaak was dat ze de illegale handel van zware georganiseerde criminaliteit in stand hielden, dat ze medeverdachten als katvangers bij de activiteiten betrokken, en de bitcoinhandel gebruikten als vrijplaats om illegale verdiensten wit te wassen. “Het is onder meer om deze reden dat een voorstel voor Europese wetgeving aanhangig is om de anonimiteit rond virtuele betaalmiddelen op te heffen”, aldus de officier van justitie.

Dat de anonimiteit van de klanten niet gegarandeerd kan worden, en dat de bitcoinbankiers niet onaantastbaar zijn, blijkt uit het onderzoek dat de identiteit van de klanten, de werkwijze en de criminele winsten aan het licht heeft gebracht. “Hiermee corrumpeerden ze  niet alleen de legale economie” aldus de officieren, “maar vormden ze ook een bedreiging van de integriteit van het financiële handelsverkeer”.  Twee van de drie ‘bitcoinbankiers’ hoorden een eis van zes jaar celstraf tegen zich eisen; de derde vier jaar waarvan één jaar voorwaardelijk. De drie klanten van 29, 39 en 44 hoorden celstraffen van respectievelijk 15 maanden, vier jaar en drie jaar tegen zich eisen. Maandag 29 januari gaat de behandeling van de zaak verder met de pleidooien van de advocaten.