Doorzoekingen en aanhoudingen in onderzoek naar witwassen van bitcoins

De FIOD heeft deze week doorzoekingen verricht in een woning in Haaksbergen en in een woning en 2 bedrijfslocaties in Bad Bentheim, Duitsland. De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen van bitcoins verdiend met de handel in verdovende middelen via het internet. Het betrof een gecoördineerde actie van de Nederlandse en de Duitse opsporingsdiensten.

Er zijn 2 verdachten in Nederland aangehouden, een 48-jarige man en zijn 49-jarige echtgenote. Er is beslag gelegd op (digitale) administratie en tientallen dure horloges, verdovende middelen en een drietal dure personenauto’s (Mini Cooper en BMW). Ook werd er beslag gelegd op meerdere bitcoin wallets en bitcoins accounts in onder meer Engeland en Litouwen. Tevens werd er een vuurwapen aangetroffen. In Duitsland zijn 2 personen aangehouden, een man van 44 jaar en een vrouw van 47 jaar, beiden woonachtig in Bad Bentheim. Daar is beslag gelegd op zeventien personenauto’s (waaronder Mini Cooper, Audi en Mercedes) en administratie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Joint Investigations Team

De FIOD en het OM hebben voor dit onderzoek een gezamenlijk onderzoeksteam (Joint Investigations Team – JIT) gevormd met de Duitse opsporingsdiensten. De gecoördineerde actie vond plaats met ondersteuning van Eurojust.

Aanleiding en verdenking

Aanleiding voor het onderzoek zijn 2 meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. De verdachte man uit Nederland zou via het Darkweb verdovende middelen verkopen vanuit een verzendadres in Duitsland. De kopers betalen hem hiervoor in bitcoins via een van de vele bitcoinwallets van de verdachte. De verdachte had de beschikking over debit-creditcards om betalingen te kunnen verrichten met deze bitcoins. Hij zou hier regelmatig auto’s van kopen vanuit  de US die hij via een kennis in Duitsland doorverkoopt om zo de bitcoins wit te wassen en van het geld te kunnen leven.

De man, verblijvende in Nederland, staat nergens geregistreerd en heeft sinds 2012 geen geregistreerd loon of andere inkomsten. Zijn vrouw heeft sinds 2013 een uitkering.

Bitcoinhandel

Het is niet verboden om bitcoins aan te schaffen en te gebruiken. Wel is het verboden om er (online) verboden middelen en goederen mee te betalen. Het is ook verboden om vervolgens bitcoins te ontvangen van (anonieme) personen die deze in hun bezit hebben gekregen door verboden spullen te verkopen, want dat is witwassen. De bitcoinhandel is niet gereguleerd en onttrekt zich aan het toezicht van de regelgever en financiële toezichthouders. Het is daarom een aantrekkelijk middel voor criminelen om crimineel verkregen geld wit te wassen.

Voorgeleiding en bewaring

De in Nederland aangehouden verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De rechter-commissaris heeft de verdachten voor veertien dagen in bewaring gesteld.