Eis: 12 maanden cel voor oplichting met nep-betaalapp

70 Flessen champagne, tassen van de merken Louis Vuitton, Chanel en Gucci, iPhones en MacBooks. De 23-jarige Amstelvener die vandaag voor de rechter stond op verdenking van oplichting, heeft duidelijk een dure smaak. Hij is volgens het OM verantwoordelijk voor een lange reeks oplichtingen door de hele noordelijke Randstad in de maanden december 2016,januari en februari 2017. Daarbij maakte hij gebruik van een nep-betaalapp die leek op die van een grote bank. Het OM eiste tegen hem 12 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Een keurige jongen, in merkkleding gestoken, met een dure Audi, die verzorgd Nederlands sprak. Zo omschreven de slachtoffers de jongen die hen – samen met een handlanger – allerlei dure spullen afhandig had gemaakt. Die spullen had hij volgens eigen zeggen nodig voor zijn evenementenbureau.

De werkwijze vertoonde telkens veel overeenkomsten. De verdachte en zijn medeverdachte namen  contact op met de slachtoffers nadat zij hun waren op Marktplaats.nl hadden geplaatst. Er volgde vaak nog dezelfde dag een afspraak bij de verkopers thuis. Daar betaalde de verdachte met een betaalapp van een grote bank en liet de slachtoffers meekijken. Vervolgens mocht hij met de goederen vertrekken. Helaas kwam het ‘overgemaakte’ geld nooit binnen op de rekening van de slachtoffers. Dat kwam doordat de betaalapp niet echt was. Het ging namelijk om een speciaal daarvoor ontworpen nep-app waardoor het alleen maar leek alsof er geld was overgemaakt.

De zaak kwam aan het rollen nadat op deze manier op 25 december 2016 in Oegstgeest 70 flessen champagne en andere sterke drank (ter waarde van 4.700 euro) waren ontfutseld aan het slachtoffer. Recherchewerk leverde meer vergelijkbare aangiftes van oplichting op. De medeverdachte werd  eind februari 2017 aangehouden. Uiteindelijk kon de verdachte Amstelvener in juni 2017 worden aangehouden.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs tegen de Amstelvener. De gebruikte Audi (waarvan het kenteken verschillende malen is genoteerd door de slachtoffers) staat op zijn naam. Verder lieten  de Amstelvener en zijn medeverdachte af en toe kopieën van hun(echte) ID-bewijzen achter.

De officier van justitie verweet de verdachte dat hij misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van zijn slachtoffers en hen voor aanzienlijke bedragen heeft benadeeld. Ook de frequentie waarmee het duo optrad, vond zij schokkend. Zij eiste tegen de 23-jarige verdachte daarom 12 maanden (waarvan 4 maanden voorwaardelijk) cel.  Zijn 22-jarige handlanger zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.