Tot acht jaar cel geëist wegens drugshandel en witwassen

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag tegen acht verdachten straffen geëist tot acht jaar cel op verdenking van drugshandel, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. “Er is hier sprake van grootschalige internationale drugshandel binnen een goed georganiseerd professioneel netwerk, dat gedurende meerdere jaren actief is geweest in Nederland”, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir. Gelet op de verdenking dat er met de drugshandel grote hoeveelheden geld zijn verdiend, volgt er nog een ontnemingsvordering.

De zaak is gestart naar aanleiding van een rechtshulpverzoek vanuit Italië in oktober 2013. Twee mannen die daar verdacht werden leiding te geven aan een organisatie die in drugs handelde, zouden ook in Nederland actief zijn. Het Nederlandse onderzoeksteam kreeg vervolgens zicht op meerdere personen die zich bezighielden met het op grote schaal importeren en verhandelen van verdovende middelen. De verdachten die vandaag voor de rechter stonden, vijf mannen en drie vrouwen, zijn op verschillende momenten aangehouden. Ze variëren in leeftijd tussen de 31 en 54 jaar, zeven zijn afkomstig uit Colombia en één van de Nederlandse Antillen.

Tegen twee vrouwelijke verdachten van 36 en 41 jaar oud eisten de officieren acht jaar celstraf omdat zij ervan verdacht worden leiding aan de criminele organisatie te hebben gegeven. De officieren in hun requisitoir: “Gezien de structuur van de criminele organisatie, de duurzaamheid, de soepele manier waarop zij opereerden, moeten hier enorme hoeveelheden drugs Nederland zijn binnengehaald.” Vier van de verdachten die vandaag voor de rechter stonden worden voornamelijk verdacht van het bewerken, vervoeren en bezitten van bijna 100 kilo cocaïne. Zij hoorden alle vier zeven jaar tegen zich eisen, net als de 54-jarige verdachte. Tegen een 37-jarige verdachte werd vier jaar cel geëist wegens witwassen en zijn betrokkenheid bij de invoer van 234 ml cocaïne.